X

Η έμπνευση του Καλατράβα για το ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν

Ο διάσημος εξηγεί πως έφτασε στο τελικό σχέδιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, που αναμένεται ότι θα είναι από τους πιο πολυσύχναστους στην Αμερική.

Ant1news



Για την έμπνευση που τον οδήγησε στο τελικό σχέδιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν, η οποία είχε γκρεμιστεί λόγω της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, αναφέρθηκε ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα, σε συνέντευξή του στο BBC.

«Η ιδέα που είχα στο μυαλό μου ήταν για μια μικρή εκκλησία», σημείωσε ο κ. Καλατράβα και ανέφερε ότι δεν είναι τα λεφτά που θα κάνουν την εκκλησία καλύτερη, αλλά το μέρος και η σημασία του. 

«Προσπαθούσα να φτιάξω ένα κτίριο που, όντας μοντέρνο, θα αντανακλά, κατά κάποιο τρόπο την παράδοση της Ορθοδοξίας»,  πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η εκκλησία δεν πρέπει να είναι μόνο για τους Έλληνες, πρέπει να είναι για όλους, πρέπει να είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο».

Όπως είπε ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας, μελέτησε προσεκτικά τον ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε σε ένα ψηφιδωτό, στο οποίο ο Ιουστινιανός παρουσιάζει το μοντέλο της εκκλησίας, ενώ στη συνέχεια όπως δήλωσε, εμφανίστηκε στα μάτια του μια ομοιότητα του μοντέλου με τη φιγούρα της Παρθένου με το Βρέφος, που είναι στη μέση του ψηφιδωτού.

«Μου "τρύπησε" τα μάτια, και μπήκα μετά στη διαδικασία να αποκωδικοποιήσω την ιδέα ότι ίσως υπάρχει μια αναλογία ανάμεσα στην εκκλησία που μεταφέρει ο Ιουστινιανός και στην εικόνα της Παρθένου με το θείο βρέφος», ανέφερε και είπε ότι έκανε μία σειρά από σκίτσα πριν καταλήξει στην τελική μορφή του ναού.

Σύμφωνα με το BBC, μετά από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με την τοπική Λιμενική Αρχή, οι εργασίες κατασκευής της εκκλησίας ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ όπως αναφέρεται θα είναι μια από τις εκκλησίες των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.