X

Ο Ομπάμα βγάζει την Κούβα από τη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να βγάλει την Κούβα από τη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ant1news

Μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Κουβανό ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημέρωσε το Κογκρέσο για την απόφασή του να βγάλει την Κούβα από τη «μαύρη λίστα» των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου ελήφθη κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ήταν αναμενόμενη, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα.

Η έξοδος της Κούβας από τη «μαύρη λίστα» μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αφού είναι απίθανο το Κογκρέσο να προβάλει βέτο στην εισήγηση του Προέδρου Ομπάμα. Ακόμη και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων υπάρχουν πολλοί που χαιρετίζουν την απόφαση, μιας και θα έχει θετικό αντίκτυπο στο εμπόριο.

Η Κούβα παρέμενε μέχρι σήμερα στη «μαύρη λίστα» εξαιτίας της φημολογούμενης παροχής ασύλου σε Βάσκους αυτονομιστές και Κολομβιανούς αντάρτες.

Άλλες χώρες που βρίσκονται στην αμερικανική λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία είναι το Ιράν, η Συρία και το Σουδάν.