X

Παράνομη η μαζική συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA

Στο «μικροσκόπιο» του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης.

Ant1news


Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης «εξετάζουν» την απόφαση που εξέδωσε, την Πέμπτη, το Εφετείο της Νέας Υόρκης κρίνοντας παράνομη τη μαζική συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) διότι δεν είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο. 

«Χωρίς να σχολιάζουμε την απόφαση, ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως θα έπρεπε να τερματιστεί το πρόγραμμα μαζικής συλλογής δεδομένων (σ.σ. με βάση το άρθρο 215 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου) με την παρούσα μορφή του, με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μηχανισμού που θα διατηρεί τις ουσιαστικές δυνατότητες του προγράμματος χωρίς να συλλέγει η κυβέρνηση μαζικά δεδομένα", ανέφερε ο Νεντ Πιρς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. 

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα για να πετύχουμε ακριβώς αυτό και μας ενθαρρύνει η θετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την εφαρμογή αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε ο Πιρς. 

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου «εξετάζουν» την απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο της Νέας Υόρκης. Η Λιντς χαρακτήρισε τη συλλογή δεδομένων «ζωτικής σημασίας εργαλείο για την εθνική ασφάλειά» των ΗΠΑ.