X

Λευκός Οίκος: Αρνήθηκε συνάντηση με Ομπάμα ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο προσκλήθηκε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά ακύρωσε το ταξίδι του.

Ant1news

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απηύθυνε πριν από δύο εβδομάδες πρόσκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για μια συνάντηση την 18η Μαρτίου, αλλά πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ ακυρώθηκε.

Η αμερικανική προεδρία ήλπιζε να γίνει αυτή «η διμερής συνάντηση, και εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε από δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης ότι ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός, αντί να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας, επέλεξε να ακυρώσει την επίσκεψή του», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Τα δημοσιεύματα ότι δεν μπορούσαμε να ορίσουμε μια συνάντηση βάσει του προγράμματος του (Ισραηλινού) πρωθυπουργού είναι ψευδή», πρόσθεσε ο Πράις.

Τι λέει η ισραηλινή κυβέρνηση

Οι ισραηλινές αρχές αιτιολόγησαν την απόφαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού να μην μεταβεί στις ΗΠΑ,  επικαλούμενες την έγνοια του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί ως μια παρεμβολή του στις προκριματικές εκλογές που διεξάγονται στις ΗΠΑ.

"Ο πρωθυπουργός εκτιμάει τη βούληση του Ομπάμα να τον συναντήσει την Παρασκευή (18 Μαρτίου) στην Ουάσινγκτον (...). Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μεταβεί προς το παρόν στην Ουάσινγκτον, την ώρα που βρίσκεται στην κορύφωσή της η διαδικασία των αμερικανικών προκριματικών" εκλογών, σημειώνουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους υπεύθυνοι του γραφείου του Νετανιάχου.

Το νέο αυτό περιστατικό στις σαφώς τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και στην κυβέρνηση Νετανιάχου σημειώνεται την παραμονή της επίσκεψης στο Ισραήλ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον θα συνέπιπτε με την ετήσια διάσκεψη της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων, της AIPAC, στην οποία έχει μετάσχει και στο παρελθόν ο Νετανιάχου. Ωστόσο φέτος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στη διάσκεψη μιλώντας μέσω δορυφορικής σύνδεσης, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες Τύπου του.