X

Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών

Η αποχώρηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη μετά τις σχετικές εντολές που έδωσαν Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ant1news


Εντολή να εγκαταλείψουν την Τουρκία, για λόγους ασφαλείας, έλαβαν οι οικογένειες των υπηρετούντων, στη χώρα, Αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών. Οι σχετικές ανακοινώσεις από το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδόθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών

Ειδικότερα, οι ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τις οικογένειες των Αμερικανών αξιωματικών που υπηρετούν στα Άδανα, στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, και στις βάσεις της Σμύρνης και της Μούγλας (νοτιοδυτική Τουρκία) να φύγουν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης Ευρώπης, που υπογράφεται από τον υπουργό Άμυνας, Ας Κάρτερ.

Οι 700 περίπου Αμερικανοί που θα εγκαταλείψουν την Τουρκία θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Γερμανία.

Ο διοικητής των δυνάμεων Ευρώπης, Φίλιπ Μπρίντλαβ, διευκρίνισε, πάντως, πως η απόφαση δεν σημαίνει μόνιμη αποχώρηση των οικογενειών από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουρκικό έδαφος.

Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, από την πλευρά του, « προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την ύπαρξη απειλών από τρομοκρατικές ομάδες σε όλη την Τουρκία και τους καλεί να αποφεύγουν τα ταξίδια στην νοτιοανατολική Τουρκία».  Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται και ότι δόθηκαν εντολές για εκκένωση στις οικογένειες των εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο των Αδάνων και όσων υπηρετούν στη Σμύρνη και τη Μούγλα.

Των δύο ανακοινώσεων προηγήθηκε η ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ για την Τουρκία, αλλά και η άρνηση Ομπάμα για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν,