X

Ομπάμα: Πυλώνας σοφίας για όλο τον κόσμο ο Βαρθολομαίος

Το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου για την επέτειο τω 25 χρόνων από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Δείτε την επιστολή.

Ant1news

Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε στον Προκαθήμενο ττης Ορθοδοξίας συγχαρητήριο μήνυμα.

Με ανακοίνωση του, ο Λευκός Οίκος, δημοσιοποίησε το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε:

«Χαίρομαι που δίνεται η ευκαιρία και σε μένα να αποτίσω φόρο τιμής στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς συμπληρώνονται 25 χρόνια από την εκλογή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπό την καθοδήγηση της διδασκαλίας της πίστης του, η Παναγιότητά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι επί μακρόν ένας πυλώνας σοφίας και διαφώτισης για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το έργο του -είτε με την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, με τη θέση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την υποστήριξη των προσφύγων, είτε ενθαρρύνοντάς μας να είμαστε διαχειριστές του πλανήτη μας- έχει βοηθήσει να ξεπεραστούν χάσματα που έχουν χωρίσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

 

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του βρίσκεται μια θεμελιώδης αλήθεια για την κοινή ανθρώπινη υπόστασή μας: ότι είναι ιερή υποχρέωσή μας να αναλώσουμε τον χρόνο μας εδώ, στη Γη, εργαζόμενοι από κοινού για τη σφυρηλάτηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για όλους - συμπεριλαμβανομένων των γενεών που ακόμη δεν έχουν έρθει.

Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να φέρουν συνεχείς ευλογίες στη διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και για το ξεχωριστό αυτό ορόσημο στέλνω τις καλύτερες ευχές μου».

  

Εορτασμοί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η λειτουργία για την 25ή επέτειο της εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Σε "ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Ερντογάν" δεν παρέστη ο Πάνος Καμμένος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος μετέφερε στον Πατριάρχη και ευχητήρια επιστολή του Πρωθυπουργού.

 «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπληρώνει 25 έτη φωτισμένης διακονίας ως προκαθήμενος των Ορθοδόξων σε όλη την Οικουμένη. Επίτευγμα αυτής της λαμπρής του πορείας υπήρξε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη, η οποία μετέφερε το μήνυμα της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Ο Παναγιώτατος με την ποιμαντική και ανθρωπιστική του δράση εκφράζει την μακραίωνη παράδοση της πίστης και του Γένους με τρόπο που την κάνει όντως Οικουμενική. Του εύχομαι υγεία και δύναμη προκειμένου να προσφέρει πολλά ακόμα στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», δήλωσε μετά το πέρας της λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε ο Βαρθολομαίος,  ο Γιάννης Αμανατίδης.