X

ΗΠΑ: έφτασε η ώρα της κάλπης

Εξακολουθεί να έχει ένα μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα η Κλίντον έναντι του Τραμπ. Ποιες είναι οι 11 πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ant1news

Την ύστατη μάχη δίνουν πλέον η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Η προεκλογική περίοδος ήταν εκρηκτική με συνεχείς αλληλοκατηγορίες, σκάνδαλα, πισώπλατα μαχαιρώματα και ανατροπές.

Καθοριστικές για τα αποτελέσματα θα είναι οι λεγόμενες «swing states», οι 11 πολιτείες που το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και εν πολλοίς θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι 11 πολιτείες-κλειδιά σύμφωνα με το Politico είναι Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Βιρτζίνια, Καρολίνα, Νιου Χάμφσαϊρ, Αϊόβα, Κολοράντο και Νεβάδα. Ο 70χρονος μεγιστάνας έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε πέντε πολιτείες μέσα σε διάστημα μόλις εννέα ωρών, ενώ η Χίλαρι έχει επιστρατεύσει τα πιο λαμπερά ονόματα της σόουμπιζ για να συσπειρώσει τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής

Οι τελευταίες δημοσκόπησεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι η Κλίντον, που θεωρείται το φαβορί για την προεδρία, διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της «Washington Post» και του ABC, η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, ενώ η αντίστοιχη έρευνα της περασμένης Παρασκευής εμφάνιζε τη διαφορά τους στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σε άλλη δημοσκόπηση, που πραγματοποίηθηκε για λογαριασμό του Bloomberg, η Κλίντον προηγείται μόλις με 3 ποσοστιαίες μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, σε έρευνα του CBS, η Κλίντον είναι μπροστά με 4 ποσοσοστιαίες μονάδες. 

 Ένα άλλο εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι η πρώην ΥΠΕΞ έχει σαφές προβάδισμα στη θετική υποστήριξη των ψηφοφόρων της (55%) έναντι 43% εκείνων του Τραμπ, η πλειοψηφία των οποίων δηλώνουν ότι «κυρίως καταψηφίζουν την Κλίντον».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έχει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση του Bloomberg Politics-Selzer & Co που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 41%. Ο Γκάρι Τζόνσον συγκεντρώνει 4% και η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν 2%.

Παρόλο που πριν από μερικές εβδομάδες το πρoβάδισμα της Κλίντον είχε φτάσει ακόμη και σε διψήφια νούμερα, ο Τραμπ κατάφερε να μειώσει τη διαφορά και να καταστήσει πιθανό το σενάριο νίκης του μετά την «ύποπτη» επαναφορά από το FBI της υπόθεσης με τα emails της Κλίντον, υπόθεση για την οποία όπως έγινε γνωστό, δεν θα ασκηθεί τελικά δίωξη στην Κλίντον, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει….

Ποιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Σε ορισμένες περιοχές οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει και εκτιμάται ότι περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη ρίξει την ψήφο τους. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες και κυρίως συγκεκριμένων δημογραφικών ομάδων, όπως είναι οι νέοι, οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι που -αξίζει να σημειωθεί- τάσσονται συντριπτικά υπέρ της Χίλαρι.

Οι πολιτείες και ΜΚΟ επιστράτευσαν τα social media έτσι ώστε να κινητοποιήσουν τη λεγόμενη ομάδα των «Millennials», τους νέους 18-35 ετών, που αντιστοιχούν στο 31% του εκλογικού σώματος, ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο των «Baby Boomers» (σήμερα η γενιά αυτή είναι 52-70 ετών).