X

Η “ώρα της αλήθειας” έφτασε στις ΗΠΑ

Ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι. Οι τελευταίες δηλώσεις τους. Ουρές σχηματίζουν οι Αμερικανοί για να ψηφίσουν. Ποιες πολιτείες θα “ξεκλειδώσουν” τη νίκη.

Ant1news

Μια από τις πιο διχαστικές προεδρικές εκλογικές μάχες στις ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της. Με το κλείσιμο της κάλπης πάνω από 130 εκατομμύρια Αμερικανοί εκ των 225 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αναμένεται να έχουν ψηφίσει και στις 50 πολιτείες.

Ωστόσο η νίκη της λαϊκής ψήφου δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Χίλαρι Κλίντον ή τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αντίθετα, το πολύπλοκο σύστημα των ΗΠΑ καθιστά την σημερινή νύχτα μια κούρσα για την διασφάλιση της πλειοψηφίας των 538 ψήφων του κολεγίου των εκλεκτόρων – 270 ή περισσότερων, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times.

Ψήφισε η Κλίντον

Ήδη έχει ψηφίσει η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου και κατοικεί. 

Την Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. 

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

Την ίδια στιγμή ανησυχία και πολλά σχόλια έχει προκαλέσει ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση της υγείας της Χίλαρι Κλίντον. 

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η Χίλαρι να κατεβαίνει από το αεροπλάνο της εκστρατείας της στη Φιλαδέφεια, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μόλις φτάνει στο τέλος της σκάλας του αεροπλάνου, συνεχίζει υποβασταζόμενη από τον σύζυγό της και κατευθύνεται προς το αυτοκίνητο που την περιμένει με βήμα αργό και ασταθές.

Παρ’ όλα αυτά η Χίλαρι συνέχισε την περιοδεία της στη Βόρεια Καρολίνα, όπου μίλησε σε μία μεγάλη συγκέντρωση.

Στο Μανχάταν ψήφισε ο Τραμπ

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα σε ένα εκλογικό κέντρο στο Μανχάταν. 

Ο Τραμπ εγινε δεκτός με ανάμεικτες αντιδράσεις από τους πολίτες: κάποιοι τον χειροκρότησαν, κάποιοι άλλοι τον γιουχάισαν. Ο μεγιστάνας έφθασε στο εκλογικό κέντρο με λιμουζίνα κι έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μελάνια. Είχε επιλέξει να φορέσει σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, ενώ προτού πάει να ψηφίσει αντάλλαξε χειραψίες με πολίτες κι αγόρασε ένα γλυκό από ένα παιδί σε έναν υπαίθριο πάγκο.

 

«Είναι τρομερή τιμή, τεράστια τιμή», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, αποχωρώντας από το εκλογικό τμήμα. Ερωτώμενος εάν ανησυχεί για εκλογική νοθεία, απάντησε λακωνικά: «Πάντα ανησυχούμε γι' αυτό».

«Ας κάνουμε ξανά την Αμερική μεγάλη», πρόσθεσε. «Αυτό είναι η ουσία. Αυτή ήταν η ουσία από την αρχή».

Νωρίτερα, μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο Fox, είχε δηλώσει: «Βλέπω τόσες ελπίδες και τόσα όνειρα να μη γίνονται πραγματικότητα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν, με μια πραγματική ηγεσία στη χώρα. Και οι άνθρωποι πληγώνονται τόσο πολύ».

 

Από νωρίς το πρωί από όταν και άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα. Μάλιστα συνεχώς ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον τους για τις εκλογές.

 

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιού Χαμσάιρ, το Νιού Τζέρσεϊ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόν και τη Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες Πολιτείες πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο , για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

 

Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.

Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας. Τέσσερα χρόνια πριν, 46,22 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν συμμετάσχει στην πρώιμη ψηφοφορία, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ψηφοδελτίων.

 

Η τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, η Χίλαρι Κλίντον έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων θα υπάρχει γύρω στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.   

«Κάντε για την Χίλαρι αυτό που κάνατε για εμένα» προέτρεψε, εν τω μεταξύ,  τους Αμερικανούς πολίτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Διακεκριμένα στελέχη της Oμογένειας βρίσκονται, εξάλλου, στις «ομάδες κρούσης» των υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, διεκδικώντας με αξιώσεις ρόλο και στην «επόμενη ημέρα».  

Ποιες είναι οι αμφίρροπες πολιτείες

Η μάχη των φετινών εκλογών θα είναι πιο σκληρή σε 10 πολιτείες: στην Αριζόνα (11 εκλεκτορικοί ψήφοι), στο Κολοράντο (9), στη Φλόριντα (29), στην Αϊόβα (6), στο Νιού Χαμσάιρ (4), στη Βόρεια Καρολίνα (15), στο Οχάιο (18), στην Πενσυλβάνια (20) και στη Βιρτζίνια (13).

Η κα. Κλίντον ξεκινάει με ένα προβάδισμα στο κολέγιο των εκλεκτόρων και έχει την πολυτέλεια να χάσει σε παραδοσιακά πεδία μάχης όπως η Φλόριντα και το Οχάιο. Αλλά αν συμβεί αυτό, οι απώλειες σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τις προεδρικές τις φιλοδοξίες.

Αν ο κ. Τραμπ δεν νικήσει στην Φλόριντα και στο Οχάιο, οι πιθανότητες του θα είναι πολύ μικρές.

Ένα σημείο κλειδί θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και στη Νεβάδα, που έχουν μεγάλους ισπανόφωνους πληθυσμούς. Ένα άλλο θα είναι το κατά πόσον οι αφρο-Αμερικανοί θα έχουν δυναμική συμμετοχή στη Βόρεια Καρολίνα και στο Οχάιο.

 

Τα «κλειδιά» της νίκης

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν αρνητική άποψη και για τους δύο υποψηφίους, ένας από τους παράγοντες «κλειδιά» την ημέρα των εκλογών θα είναι και ο ενθουσιασμός της εκλογικής τους βάσης. Αν οι μαύροι, οι γυναίκες, οι ισπανόφωνοι και οι νεαροί ψηφοφόροι δεν συμμετέχουν με σημαντικό ποσοστό στις εκλογές, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το στρατόπεδο της κα. Κλίντον. Αντίστοιχα, αν δεν υπάρξει ισχυρή συμμετοχή των λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, αυτό θα είναι πλήγμα για τον κ. Τραμπ.

Το ποσοστό συμμετοχής των αφρο-Αμερικάνων φαίνεται πιθανό να είναι μικρότερο από ότι το 2008 και το 2012. Αλλά οι προκλητικές μεταναστευτικές πολιτικές του κ. Τραμπ σημαίνουν πως ένα μεγαλύτερο σώμα ισπανόφωνων θα ψηφίσουν εναντίον του.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να έχετε στραμμένη την προσοχή σας είναι αν οι υποστηρικτές του κ. Τραμπ θα υλοποιήσουν τις απειλές τους για μια καμπάνια «παρακολούθησης» της διαδικασίας σε ισχυρά προπύργια των Δημοκρατικών, που ορισμένοι ανησυχούν πως μπορεί να οδηγήσει σε εκφοβισμό ψηφοφόρων.