X

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: θρίλερ “βγάζει” η κάλπη

Ψήφο – ψήφο και εκλέκτορα – εκλέκτορα πηγαίνει η καταμέτρηση. Οι νίκες των δύο υποψηφίων στις πολιτείες «κλειδιά». Live ενημέρωση των αποτελεσμάτων.

Ant1news

Προβάδισμα στον Τραμπ δείχνουν τα μέχρι τώρα καταμετρημένα στοιχεία. Τα πρώτα στοιχεία δίνουν 201 εκλέκτορες στον Ντόναλντ Τραμπ και 191 στην Χίλαρι Κλίντον.

Tην ίδια ώρα, οι καταμετρημμένες ψήφοι δίνουν επίσης προβάδισμα στον Τραμπ, που προηγείται της Κλίντον με 48,9% έναντι 46,9%.

Λίγες είναι οι πολιτείες που έχουν βγάλει τελειωτικά αποτελέσματα, με τα βλέμματα όλων να εστιάζουν στην επικράτηση του Τραμπ στη Φλόριντα και  τη «μάχη» πλέον να δίνεται στο Οχάιο, όπου επίσης φαίνεται πως προηγείται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Η πιο σκληρή μάχη δίνεται στις πολιτείες κλειδιά.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών επικρατεί στην Πολιτεία του Κονέτικατ, το Νιου Μέξικο, την Βιρτζίνια.

Ο Τραμπ επικρατεί στο Αρκάνσας, εξασφαλίζοντας έξι εκλέκτορες, καθώς η Πολιτεία αυτή, παρότι τη δεκαετία του 1990 είχε ταχθεί υπέρ του Μπιλ Κλίντον για μερικά χρόνια, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους αδιάλειπτα από το 1980.

Ο Τραμπ κερδίζει επίσης σε Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Ουαϊόμινγκ, Κάνσας και Νεμπράσκα, ενώ η Κλίντον στο Ιλινόι, κατά το Associated Press. Ο Τραμπ επικράτησε νωρίτερα στο Τέξας, μια από τις πολιτείες που αναδεικνύουν τους περισσότερους εκλέκτορες.

InsideGov | Graphiq

Στους Ρεπουμπλικανούς η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των 435 εδρών στη Βουλή την οποία κατέκτησε το 2010 υποχρεώνοντας τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια δύσκολη συγκατοικηση μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.

Αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον θα πρέπει συνεπώς να συγκατοικήσει με μια Βουλή που θα ελέγχεται από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Πριν από την ψηφοφορία που διεξάγεται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί κατείχαν 246 έδρες και οι Δημοκρατικοί 186.

Οι Αμερικανοί ανανεώνουν επίσης το ένα τρίτο (34 έδρες) της Γερουσίας, της άνω βουλής του Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς από το 2014 και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία του διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.