X

Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μηνύματα ενότητας από Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον.

Ant1news

Κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εκλεκτόρων και την οριακή των ψηφοφόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είναι αυτός που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, καθώς εκλέχθηκε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. O μέχρι χθες Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε και συνεχάρη τον Τραμπ και σύμφωνα με το επιτελείο του δεύτερου, επισημοποιήθηκε η επίσκεψη του δεύτερου στην Προεδρική κατοικία.

Η ξεκάθαρη νίκη του ανάγκασε την κατά τ' άλλα εξαφανισμένη Χίλαρι Κλίντον να του τηλεφωνήσει, παραδεχόμενη την ήττα της.

Η εκλογική αναμέτρηση, ήταν από τις πιο αμφίρροπες στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν ήταν δημοφιλής στην κοινή γνώμη, είχε παρολαυτά πολύ μεγάλη προσέλευση.

Η νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών φάνηκε από νωρίς, καθώς κέρδιζε με εντυπωσιακή ευκολία όλες τις πολιτείες «κλειδιά», την ώρα που η Χίλαρι κατακτούσε μεγάλες, αλλά ελάχιστες πολιτείες. Η μάχη στήθος – στήθος δόθηκε ουσιαστικά μόνο σε δύο πολιτείες, αυτές της Πενσυλβάνια και του Νιου Χάιμσαϊρ, με τον Τραμπ να κερδίζει τη πρώτη και την Κλίντον τη δεύτερη.

 

Ο Τραμπ παρά το ότι, πολεμήθηκε τόσο από τα media, όσο και από τον καλλιτεχνικό κόσμο των ΗΠΑ, κατάφερε να κερδίσει την εκλογική μάχη σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον,  η οποία απήλαυσε την απόλυτη υποστήριξη του Ομπάμα, του Μπιλ Κλίντον, αλλά και του Τζορτζ Μπους, του γηραιότερου.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ψήφο αντίδρασης. Άλλωστε όπως δείχνουν τα στατιστικά, τον Τραμπ ψήφισαν κυρίως λευκοί άνδρες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Οι πανηγυρισμοί στο αρχηγείο του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησαν από νωρίς, την ίδια ώρα που οι αγορές και τα χρηματιστήρια αντιδρούσαν με αρνητικά πρόσημα στη διαφαινόμενη νίκη του και η ισοτιμία του δολαρίου είχε αρνητικό πρόσημο, ενώ οι Αμερικανοί κατάφεραν να «ρίξουν» το σάιτ του υπουργείου Μετανάστευσης του Καναδά, ψάχνοντας προφανώς, χώρα να μεταναστεύσουν.

 

Οι αντιδράσεις από την Ευρώπη εμφανίστηκαν μόνο λίγο προτού κηρυχθεί και επισήμως νικητής της σκληρής αναμέτρησης ο Ντόναλντ Τραμπ, με το Βερολίνο να δείχνει την ανησυχία του και τον Γάλλο Πρόεδρο να σημειώνει οτι το αποτέλεσμα των εκλογών ανοίγει μια περίοδο αβεβαιότητας.   

Ο Ομπάμα συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τραμπ και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, συνέστησε στους Δημοκρατικούς να αφήσουν στην άκρη την απογοήτευσή τους για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές και να συμβάλουν στην ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. «Όλοι ευχόμαστε τώρα να έχει επιτυχία στην προσπάθειά του να ενώσει (τον λαό) και να ηγηθεί της χώρας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «είμαστε πάνω από όλα Αμερικάνοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας».

Aσήκωτη η ήττα για την Χίλαρι

Η Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, έδειξε από τις πρώτες πρωινές ώρες, διάθεση ήττας, αναρτώντας στο twiter μια φωτογραφία στην οποία ευχαριστούσε όσους την στήριξαν «ανεξάρτητα με το πώς θα πάει η βραδιά». 

 

Χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες μέχρι η Χίλαρι Κλίντον να εμφανιστεί δημόσια και να παραδεχθεί επισήμως την ήττα της στις εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας καλός Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς.

Βαρύ ήταν το κλίμα στο αρχηγείο της από τη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ανάμεσα στους δυσαρεστημένους απο το αποτέλεσμα και η Lady Gaga η οποία εκδήλωσε με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο την απογοήτευσης της για το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξεκίνησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, απ όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

Οι Αμερικανοί εκτός από Πρόεδρο ψήφισαν και για μια σειρά άλλα ζητήματα όπως η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και οι ταινίες ενηλίκων στην Καλιφόρνια, η θανατική ποινή στην Οκλαχόμα και ο κατώτατος μισθός.