X

Υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2020 ο Τζο Μπάιντεν;

Ποιος είναι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και τι δήλωσε σχετικά με τη διεκδίκηση της Προεδρίας από τον Τραμπ στις επόμενες εκλογές.

Ant1news

Ότι μπορεί να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ το 2020 ανακοίνωσε χθες ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς ανακούφιση όλων αυτών οι οποίοι είχαν την απορία ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην επόμενη εκλογή αναμέτρηση.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά έτσι μία προεκλογική εκστρατεία, προτού ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, που θα είναι 78 ετών το 2020, έκανε την ανακοίνωση χαμογελώντας.

«Θα διεκδικήσω την Προεδρία το 2020. Τι στο διάολο», είπε και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν αστειεύεται, απάντησε μετά από λίγα δευτερόλεπτα ότι, «δεν δεσμεύομαι ότι θα είμαι υποψήφιος. Δεν δεσμεύομαι για τίποτα. Έμαθα πριν από πολύ καιρό ότι η μοίρα έχει έναν πολύ περίεργο τρόπο να επεμβαίνει».

Μια ενδεχόμενη προεκλογική μάχη για τον Λευκό Οίκο το 2020 μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, θα ήταν εκρηκτική. Άλλωστε ο ίδιος ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι, «ο Τζο δεν έχει χάσει ποτέ εκλογές».

 

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της Χίλαρι έναντι του Τραμπ, ο Μπάιντεν είχε επιτεθεί στον εκλεγμένο πια Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις σεξουαλικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.

Ο Μπάιντεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών. Επρόκειτο να διεκδικήσει μάλιστα το χρίσμα, αλλά τον Μάιο του 2015 πέθανε ο 46χρονος γιος του από καρκίνο και δεν το έκανε, παρά το ότι η τελευταία επιθυμία του παιδιού του ήταν ο πατέρας του να ανταγωνιστεί την Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα.

«Κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει την Προεδρία αν δεν είναι διατεθειμένος να αφοσιωθεί πλήρως, ψυχή και σώματι, σε αυτό που κάνει», είχε πει τότε, αιτιολογώντας, «ο Μπο ήταν η ψυχή μου. Απλώς δεν μπορούσα να το κάνω αυτό».

Αργότερα, ωστόσο, είχε πει ότι μετανιώνει κάθε μέρα που δεν διεκδίκησε την Προεδρία. «Είναι απαίσιο που το λέω, αλλά πιστεύω ότι θα ήμουν ο καλύτερος Πρόεδρος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αν όντως είναι υποψήφιος για την Προεδρία το 2020, θα γίνει ο μεγαλύτερος ηλικιακά που θα το κάνει, αφού ο γηραιότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος ήταν 78 όταν έληξε η θητεία του.

 

Ο Μπάιντεν, Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, ο οποίος είχε χάσει τη γυναίκα και την κόρη του σε τροχαίο το 1972, είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008, όταν το έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως τον έχρισε αντιπρόεδρο.