X

Πέθανε ο Tilikum, η πιο διάσημη φάλαινα δολοφόνος

Είχε προκαλέσει τον θάνατο τριών εκπαιδευτών σε θαλάσσια πάρκα. Παρ όλα αυτά είχε αγαπηθεί τόσο από το κοινό, όσο και από τους ίδιους τους εκπαιδευτές της!

Ant1news

Ο Tilikum, η πιο διάσημη φάλαινα δολοφόνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε την Παρασκευή μετά από μακρά ασθένεια και 25 χρόνια παραστάσεων που συνοδεύτηκαν από το θάνατο τριών ανθρώπων!

Σύμφωνα με δηλώσεις από το θαλάσσιο πάρκο SeaWorld του Ορλάντο, η διάσημη όρκα πέθανε πιθανότατα από λοίμωξη των πνευμόνων στα 36 της χρόνια.

Ο Tilikum ήταν άρρωστος από την περασμένη άνοιξη, όταν η κτηνίατρος του SeaWorld προειδοποίησε ότι η βακτηριακή λοίμωξη της φάλαινας ήταν «χρόνια και προοδευτική».

Στο πάρκο επικρατεί μεγάλη θλίψη παρά τη μακρά και βίαιη ιστορία που συνόδευε τη φάλαινα αυτή. "Φως" στη ζωή του Tilikum είχε επιχειρήσει να ρίξει το ντοκιμαντέρ Blackfish, που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2013, ύστερα από τον τραγικό θάνατο της εκπαιδεύτριας Dawn Brancheau.

Η άτυχη εκπαιδεύτρια σκοτώθηκε το 2010 μπροστά στα μάτια του κοινού στο ίδιο θαλάσσιο πάρκο όπου άφησε την τελευταία της πνοή και η επί χρόνια στην αιχμαλωσία φάλαινα, η οποία χωρίστηκε βίαια από την οικογένειά της το 1983.

Η 40χρονη εκπαιδεύτρια δεν ήταν το μοναδικό θύμα του Tilikum. Η φάλαινα είχε σκοτώσει μια ακόμα νεαρή γυναίκα στο θαλάσσιο πάρκο Sealand στον Καναδά το 1991 και έναν ακόμα εκπαιδευτή στο SeaWorld οκτώ χρόνια αργότερα.

Παρ όλα αυτά, δεν ήταν λίγες οι φιλοζωικές οργανώσεις που ζητούσαν επί χρόνια την απελευθέρωση της όρκας, καθώς σύμφωνα με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ η ίδια κρατούνταν έως και 14ώρες ημερησίως σε μια μικρή, σκοτεινή δεξαμενή, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Tilikum, παρά τα δολοφονικά του ένστικτα, είχε αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό, όσο όμως και από τους εκπαιδευτές του, οι  οποίοι απέδιδαν τη βίαιη συμπεριφορά του είτε σε λάθη των συναδέλφων τους, είτε στα "τραύματα" που έφερε η φάλαινα από νεαρή ηλικία.