X

Καταργείται το Obamacare

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της οκταετούς προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα καταργείται προτού ακόμα ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Ant1news

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε μέτρο για την εκκίνηση της διαδικασίας κατάργησης του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Το μέτρο κατατίθεται τώρα προς συζήτησιν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν 51 έναντι 48, ακριβώς η ίδια με την οποία ψηφίστηκε το υγειονομικό σχέδιο του Ομπάμα, πριν από επτά χρόνια.

«Αυτή η λύση θα αποτελέσει ένα στάδιο για την πραγματική ανακούφιση που οι Αμερικανοί εδώ και καιρό ζητούν, ενώ θα εξασφαλίσει μία σταθερή μετάβαση», δήλωσε ο αρμόδιος για τα Οικονομικά Γερουσιαστής Μάικ Ένζι και τόνισε:

«Το Obamacare καταρρέει κι εμείς στέλνουμε ομάδα διάσωσης».

Ο κορυφαίος των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς προειδοποίησε ότι η κατάργηση του Obamacare θα σημάνει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

«Η περίθαλψη θα μετατραπεί σε πρόγραμμα κουπονιών, η ιατρική βοήθεια θα αποδεκατιστεί, τα τοπικά νοσοκομεία θα κλείσουν και οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα έχουν εναλλακτική», είπε σχετικά ο Σάντερς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι θα ακύρωναν αυτό το πρόγραμμα και ότι αυτό θα ήταν το πρώτο τους βήμα σε νομοθετικό επίπεδο.

Πάντως στελέχη των ρεπουμπλικάνων σημειώνουν πως η διαδικασία ακύρωσης του Obamacare θα διαρκέσει μήνες ενώ για την κατάρτιση προγραμμάτων ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που θα το αντικαταστήσουν ενδέχεται να απαιτηθούν χρόνια.