X

Τραμπ κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά τις Ενωμένης Ευρώπης κινείται ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας «βολές», προτού ακόμα αναλάβει καθήκοντα. Οι απαντήσεις των Ευρωπαίων.

Ant1news

Σκηνικό αντιθέσεων στήνει ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρώπη και όχι μόνο, προτού ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ αφού άνοιξε μάχες με τις βασικές υπηρεσίες της Αμερικής, όπως η CIA, αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ, «ανέλαβε» την επίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε ηχηρές απαντήσεις μέσω ηγετών και αξιωματούχων της.

Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στους βρετανικούς Times και τη γερμανική Bild, χαρακτήρισε «όχημα της Γερμανίας» την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξύμνησε την Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια την κατηγόρησε για τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ακολουθήσει τον τελευταίο καιρό.

«Εκτιμώ ότι προέβη σε καταστροφικό σφάλμα. Αυτό ήταν ότι δέχθηκε όλους αυτούς τους λαθραίους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι, η Γερμανία τώρα ξεκινά να συνειδητοποιεί τις πραγματικές επιπτώσεις.

Ερωτηθείς αν θα συνεργαζόταν καλύτερα με την Άγκελα Μέρκελ ή τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε ότι, θα συνεργαζόταν εξίσου καλά και με τους δύο, μέχρι.. αποδείξεως του αντιθέτου.

Η Μέρκελ από την πλευρά της, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις, εμμένοντας στις θέσεις του, ωστόσο θα κληθείσα να σχολιάσει τα όσα είπε στη συνέντευξή του, επιφυλάχθηκε να το κάνει μετά την ορκωμοσία του, που θα γίνει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος Πρέσβης της Βρετανίας στην ΕΕ, Άντονι Γκάρντνερ, ανέφερε χθες ότι, ανώτατα στελέχη της «ομάδας Τραμπ» ρωτούν αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιες χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία, στην έξοδό τα από την ΕΕ.

«Αυτή ήταν η μόνιμη ερώτησή τους: “Ποια θα είναι η επόμενη χώρα που φύγει;”. Η στάση τους αυτή είναι ενδεικτική των αντιλήψεών τους. Έχουν υιοθετήσει τις απλοϊκές θέσεις, που νομίζει πως προωθεί ο Νάιτζελ Φάρατζ του Ukip κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Ουάσιγκτον», είπε ο κ. Γκάρντνερ.

Για τη μεταδοτικότητα του Brexit απάντησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε ότι, σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον», λίγο αφού ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε χαρακτηρίσει τη μεταδοτικότητα ως «φαντασίωση του Brexit».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, έβαλε επίσης «πάγο» στην επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ για σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Ο Γάλλος Προέδρος από την πλευρά του, αντέδρασε στις δηλώσεις Τραμπ λέγοντας ότι, «η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει». Ο Φρανσουά Ολάντ είχε προηγουμένως σημειώσει ότι, η Αμερική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο».

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ –Βάλτερ Στάινμαγερ εξέφρασε την ανησυχία του ΝΑΤΟ μετά τις δηλώσεις Τραμπ.