X

Το Μεξικό “δώρισε” στον Τραμπ τον El Chapo (βίντεο)

«Δώρο» της τελευταίας στιγμής στον Μπαράκ Ομπάμα και δείγμα καλής θέλησης προς τον Τραμπ η έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Μεξικό.

Ant1news

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ από το Μεξικό ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκάζμαν, γνωστός ως El Chapo.

Ο El Chapo μεταφέρθηκε στην Νέα Υόρκη την Πέμπτη, μία μέρα πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από χρόνια «καριέρα» στο Μεξικό, στην οποία περιλαμβάνονται δύο αποδράσεις και πρωτίστως ηγετικός ρόλος στο εμπόριο ναρκωτικών της χώρας.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Εισαγγελέα του Μεξικού, φαίνεται η μεταγωγή του Γκάζμαν με στρατιωτικό ελικόπτερο, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Τεθωρακισμένο όχημα συνοδευόμενο από κονβόι οχημάτων της Ασφάλειας τον μετέφερε στο αεροδρόμιο του Μεξικό.

Ο 59χρονος, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών του κόσμου, συνελήφθη πριν από ένα χρόνο, έξι μήνες αφού είχε δραπετεύσει από φυλακή του κεντρικού Μεξικό, μέσω τούνελ χιλιομέτρων που είχε σκάψει, προκειμένου να πραγματοποιήσει τη δεύτερη απόδρασή του.

 

Μεξικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκδοση του El Chapo ήταν ένα δώρο της τελευταίας στιγμής στον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κι ένα δείγμα καλής θέλησης προς τον νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να προσβάλει το Μεξικό και να απειλεί ότι θα σπάσει τη συμφωνία των δύο κρατών.

Όταν τον Ιούλιο του 2015 είχε δραπετεύσει ο El Chapo, ο Τραμπ είχε γράψει στο twitter ότι θα του «κόψει τον κ….» όταν γίνει Πρόεδρος.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον βαρόνο στις ΗΠΑ είναι έξι και αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος για διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και δολοφονίες σε πόλεις μεταξύ των οποίων το Σικάγο, το Μαϊάμι και η Νέα Υόρκη.