X

Θύελλα αντιδράσεων και χάος από την απαγόρευση μουσουλμάνων στις ΗΠΑ (βίντεο)

Διαδηλώσεις, χαμός σε αεροδρόμια και πτήσεις και δηλώσεις ηγετών κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ant1news

Χάος έχει προκληθεί από το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, απαγορεύοντας την είσοδο υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών - του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας, της Λιβύης, της Συρίας, του Σουδάν - στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αν έχουν πράσινη κάρτα ή θεωρημένη βίζα.

Η οδηγία που στάλθηκε στα αεροδρόμια ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες, που πραγματοποιούν πτήσεις προς τις ΗΠΑ να μην δέχονται να επιβιβάσουν τους επιβάτες των επτά χωρών, τη στιγμή που δεκάδες που προσγειώθηκαν την Παρασκευή σε αεροδρόμια της Αμερικής παραμένουν κρατούμενοι σε αυτά.

Ηγέτες του κόσμου, οργανισμοί, σωματεία, ακαδημαϊκοί και χιλιάδες κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, όπου κρατούνται οι μουσουλμάνοι υπήκοοι αντιδρούν στην πρωτοφανή κίνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, η οποία ακόμα και με την προσωρινότητα που την χαρακτηρίζει – έχει ισχύ 120 ημερών, μέχρι να ψηφιστεί σχετικός νόμος – δείχνει αν μη τι άλλο το νέο και σκληρό πρόσωπο των ΗΠΑ, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

 

Δεν «βλέπει» χάος ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε σήμερα της εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ και ανέφερε ότι μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση.

«Δεν ήταν χάος», δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους στην εκπομπή του NBC «Meet the Press» και πρόσθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και 109 από αυτούς συνελήφθησαν.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας», είπε.

«Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter και πρόσθεσε:

«Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο - ένα τρομερό χάος!».

 

Ούτε τα μέλη πληρώματος μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ!

Θα απαγορεύεται (σ.σ. η είσοδος και) στους κατόχους πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Ένας στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας ωστόσο αργότερα αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας εκτός ΗΠΑ που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

«Θα σας επιτρέπεται να εισέρχεστε ξανά στις ΗΠΑ έπειτα από έναν τυπικό επανέλεγχο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters δημοσίευε το έγγραφο που έλαβε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), το οποίο και εστάλη σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του κόσμου το Σάββατο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, με το οποίο ενημέρωσε την IATA ότι, η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία επιβλήθηκε σε κατόχους διαβατηρίων επτά κρατών της Μέσης Ανατολής ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών.

 

Το ηλεκτρονικό μήνυμα απεστάλη σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες του κόσμου, την Παρασκευή, καταλαμβάνοντάς τες εξαπίνης και αναγκάζοντας αυτές να ακυρώσουν ήδη προγραμματισμένα ταξίδια επιβατών τους.   

Ανατρεπτική δικαστική απόφαση

Ομοσπονδιακή δικαστίνα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε μια συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Η Αμερική έχει ανάγκη «ισχυρά σύνορα» και «ακραίες εξακριβώσεις», ανέφερε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter, αντιδρώντας προφανώς στην απόφαση που έλαβε η αμερικανίδα δικαστής για το επίμαχο διάταγμα.

 

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν

Οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν ήδη ιρανικές βίζες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, παρότι η Τεχεράνη υποσχέθηκε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας στην απαγόρευση των ΗΠΑ για την είσοδο επισκεπτών από το Ιράν και έξι άλλες μουσουλμανικές χώρες σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε o Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η απόφασή μας δεν έχει αναδρομική ισχύ. Όλοι οι κάτοχοι έγκυρης ιρανικής βίζας είναι ευχαρίστως ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Τεχεράνη προκειμένου να του υποβάλει διαμαρτυρία για την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος πολιτών από το Ιράν και άλλες έξι μουσουλμανικές χώρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το γραπτό σημείωμα που επιδόθηκε στον πρεσβευτή, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, αναφέρει πως το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ "βασίστηκε σε λανθασμένα και μεροληπτικά προσχήματα που είναι αντίθετα με τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Αντιδράσεις από τους ηγέτες του κόσμου

Πρώτος ο Φρανσουά Ολάντ ήταν που προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τα δεινά του απομονωτισμού. Ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό, απάντησε μέσω twitter ότι, όλοι οι διωγμένοι είναι ευπρόσδεκτοι στον Καναδά, ανεξαρτήτως της θρησκείας τους.

 

Γερμανία: αδικαιολόγητοι οι περιορισμοί

Η Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως δεν «δικαιολογούνται» οι περιορισμοί για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ,  όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη γενικευμένη υποψία «οι άνθρωποι ανάλογα με τον τόπο καταγωγής ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», ακόμα και στο πλαίσιο της αναγκαίας μάχης κατά της τρομοκρατίας.

«Η Καγκελάριος λυπάται για την απαγόρευση εισόδου (στις ΗΠΑ) που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στους πρόσφυγες και στους πολίτες ορισμένων χωρών», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Η γερμανική κυβέρνηση «πρόκειται τώρα να εξετάσει τις συνέπειες» που θα έχει αυτή η απαγόρευση για τους γερμανούς πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα και πλήττονται από τα αμερικανικά μέτρα, διευκρίνισε.

Η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνεται την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με την Άγκελα Μέρκελ. Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την τηλεφωνική συνομιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία δεν έκαναν αναφορά στους νέους περιορισμούς για τη μετανάστευση στο αμερικανικό έδαφος.

«Οι Συνθήκες της Γενεύης για τους πρόσφυγες καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποδέχεται τα πρόσωπα που φεύγουν προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο για ανθρωπιστικούς λόγους» και «η καγκελάριος έδωσε έμφαση» σε αυτό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Ντόναλντ Τραμπ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Μέι: άργησε, αλλά… καταδίκασε

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Μέι ερωτήθηκε τρεις φορές για το διάταγμα του Τραμπ. Απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της όσον αφορά τους πρόσφυγες.

 

Αλλά αργότερα, μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, η εκπρόσωπός της ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι «η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του ΗΒ». Πρόσθεσε ότι εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς «θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».

Ένας βουλευτής των Συντηρητικών, ο Ναντίμ Ζαχάουι, βρετανός υπήκοος με καταγωγή από το Ιράκ, τόνισε πως πλέον δεν θα του επιτρέπεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. «Είναι μια λυπηρή ημέρα όταν νοιώθεις πολίτης δεύτερης κατηγορίας», έγραψε στο Twitter. «Είναι μια λυπηρή ημέρα για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, έκρινε πως η Μέι όφειλε να υψώσει το ανάστημά της στον Τραμπ και χαρακτήρισε «λυπηρό για τη χώρα μας ότι επέλεξε να μην το πράξει». Ενώ η βουλευτίνα των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ έκρινε ότι η άρνηση της Μέι να καταδικάσει το διάταγμα του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων είναι «ντροπή» για τη Βρετανία.

Τζεντιλόνι: καμία διάκριση

O Iταλός Πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, αποφάσισε να απαντήσει με έμμεσο τρόπο, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε, ιδίως σχετικά με την πρόσβαση των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ιταλία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της. Ανοικτή κοινωνία, πολυφωνική ταυτότητα, καμία διάκριση. Πρόκειται για τα θεμέλια της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός Πρωθυπουργός, μέσω του Twitter.