X

Δύο φοιτητές συνελήφθησαν για το μακελειό στο τέμενος του Κεμπέκ (Βίντεο)

Πρόκειται για έναν Γαλλοκαναδό και έναν άνδρα μαροκινής καταγωγής. Έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης.

Ant1news

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στο τέμενος του Κεμπέκ, κατά την οποία έξι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Οι δύο ύποπτοι που έχουν συλληφθεί είναι ένας Γαλλοκαναδός και ένας άνδρας μαροκινής καταγωγής, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι συλληφθέντες ονομάζονται Αλεξάντρ Μπισονέτ και Μοχάμεντ Καντίρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς, ο Μπισονέτ, σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Λαβάλ.

Περίπου στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), οι δύο δράστες εισέβαλαν στο Κέντρο Ισλαμικού Πολιτισμού του Κεμπέκ και άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων πιστών. Την ώρα εκείνη περίπου 50 άνθρωποι βρίσκονταν στο τέμενος, σύμφωνα με την Κριστίν Κουλόμπ εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας του Κεμπέκ.

 

Λίγα λεπτά αργότερα αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και συνέλαβαν έναν ύποπτο κοντά στο τέμενος. Ο δεύτερος τηλεφώνησε ο ίδιος στην αστυνομία «για να μιλήσει για την ενέργειά του», εξήγησε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ντενίς Τιρκό.

«Είπε ότι εμπλεκόταν στο επεισόδιο», σημείωσε ο αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Καναδά Μαρτέν Πλαντ.

 

Σύμφωνα με τον Τιρκό, ο ύποπτος είπε στους αστυνομικούς ότι είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το τέμενος και ότι μπορούσαν να τον συλλάβουν.

Νωρίς το πρωί ερευνήθηκε μια κατοικία κοντά στο τέμενος, σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ. Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιον ανήκε το σπίτι και αν βρέθηκε κάτι σε αυτό.

 

Πέρυσι τον Ιούνιο, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, άγνωστοι είχαν αφήσει μία γουρουνοκεφαλή έξω από το συγκεκριμένο τέμενος.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του Τριντό ότι ο Καναδάς καλωσορίζει τους πρόσφυγες, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε το αμερικανικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων και εξέδωσε απαγόρευση για την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας.