X

Ο Τραμπ απέλυσε την Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν υποστήριξε το διάταγμά του

Σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για το διάταγμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ περί μετανάστευσης.

Ant1news

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου αναφορικά με τη μη τήρηση των περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου, του Λευκού Οίκου, στο Twitter.        

Ο Τραμπ ανέθεσε στον Ντάνα Μποέντε, Γενικό Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια να αντικαταστήσει τη Γέιτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ.

Η Γέιτς, που είχε επιλεγεί από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε  ότι δεν είχε πειστεί για τη νομική ορθότητα του ειδικού προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ, απαγορεύοντας την είσοδο ταξιδιωτών από επτά χώρες, στις οποίες, οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο νέος ασκών χρέη υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ντάνα Μπέντε διαβεβαίωσε αμέσως μετά τον διορισμό του ότι θα εξασφαλίσει την εφαρμογή του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης, σπεύδοντας να ακυρώσει τις οδηγίες της Σάλι Γέιτς.

 

«Δίνω εντολή στους άνδρες και τις γυναίκες του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιτελέσουν το καθήκον τους, όπως έχουμε ορκισθεί να κάνουμε, και να υπερασπισθούν τα διατάγματα του προέδρου μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για το διάταγμα του Τράμπ, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνουν σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και σε πολλά αεροδρόμια, με τον Μπαράκ Ομπάμα,  μέσω του εκπροσώπου του, να χαιρετίζει τις αντιδράσεις των Αμερικανών. 

 

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις. 

Ομοσπονδιακοί δικαστές στις ΗΠΑ εμπόδισαν την απέλαση όσων κρατήθηκαν σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ για την μετανάστευση, ενώ αριθμός μηνύσεων υποβλήθηκε χθες.        

Μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει την νομική πρόβλεψη περί ίσης προστασίας, αλλά και την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

 

Αρκετοί  άλλοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων. "Πρόκειται για μία παραβίαση και έναν κίνδυνο για όλους τους πολίτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και για όλες τις θρησκείες" δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ίνσλι, που είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.