X

Οι νικητές των βραβείων Πούλιτζερ

Επικριτής των δημοσιογράφων ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι βραβεύτηκαν για την κάλυψη των ενεργειών του.

Ant1news

Παρά τον «πόλεμο» που δέχτηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ οι δημοσιογράφοι της Washington Post βραβεύτηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ, για την κάλυψη της προεκλογικής του εκστρατείας. Βραβείο Πούλιτζερ πήραν και οι δημοσιογράφοι των New York Times, για την κάλυψη της εκστρατείας του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη ρωσική επιρροή στο εξωτερικό με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Η New York Daily News και η διαδικτυακή πλατφόρμα ProPublica, η οποία ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, κατέκτησαν το βραβείο δημοσιογραφικού έργου, που υπηρετεί τον πολίτη, για την κάλυψη των καταχρήσεων στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εκδίωκαν μέλη μειονοτήτων από τα σπίτια τους.

Βραβείο Πούλιτζερ πήρε και ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ), για την έρευνα και τις αποκαλύψεις που έκανε για τα Panama Papers.

 

Ο Έρικ Άιρ της Charleston Gazette-Mail (Δυτική Βιρτζίνια) βραβεύτηκε για το ερευνητικό του έργο, αφού αποκάλυψε επιδημία χρήσης οπιοειδών σε κομητείες της Πολιτείας, στις οποίες καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης θανάτων στις ΗΠΑ, από υπερβολικής δόση.

Οι δημοσιογράφοι της East Bay Times (Όκλαντ, Καλιφόρνια) πήραν βραβείο για την κάλυψη έκτακτου γεγονότος και συγκεκριμένα της πυρκαγιάς σε πάρτι που έγινε σε αποθήκη της Καλιφόρνια, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Σύμφωνα με το βραβευθέν ρεπορτάζ, την ευθύνη για την τραγωδία έφεραν οι δημοτικές αρχές που δεν είχαν λάβει προληπτικά μέτρα.

 

Ειδική αναφορά έγινε, κατά τη φετινή τελετή, στη σημασία των Μέσων Ενημέρωσης για τη Δημοκρατία, η οποία όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω των fake news (ψευδείς ειδήσεις).

 

Βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για «υπόδειγμα διαφανούς δημοσιογραφίας», έλαβε ο Ντέιβιντ Φάρενθολντ της Washington Post.  Ο ίδιος ζήτησε από τους χρήστες του Twitter τη βοήθειά τους, για να βρει τις δωρεές του Ντόναλντ Τραμπ σε αγαθοεργίες. Στο παρελθόν είχε διεξάγει έρευνα για τις ψευδείς δηλώσεις του τότε υποψήφιο για το Λευκό Οίκο, σχετικά με τη γενναιοδωρία του αναφορικά με τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του.

Η Πέγκι Νούναν της Wall Street Journal τιμήθηκε για μια σειρά άρθρων της με τα οποία επέκρινε τον Τραμπ για την εκστρατεία που διεξήγαγε.

Ο ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος Ντάνιελ Μπερεχούλακ έλαβε βραβείο Πούλιτζερ για την κατηγορία φωτογραφιών «Έκτακτα Νέα» για το έργο του στην κάλυψη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.