X

Τραμπ: Η Ελλάδα είναι σε τρομερή κατάσταση, είναι απαίσιο…

Πότε είπε ότι θα αποκαλύψει τη στάση των ΗΠΑ για το ελληνικό πρόγραμμα. Ξεκίνησε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Σταθάκης: Μέχρι την Παρασκευή συμφωνία για ΔΕΗ.

Ant1news

Την πολιτική των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα της Ελλάδας θα αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, όπως προανήγγειλε ο ίδιος.

Ένα 24ωρο μετά το πέρας της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ντόναλντ Τράμπ σε συνάντηση με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αποκάλυψε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, ότι "για την Ελλάδα, θα έχουμε κάτι στο ΔΝΤ σε λίγε ημέρες".

Σε ερώτηση του Newsmax για την ελληνική κρίση ο Ντόναλτ Τράμπ απάντησε "είναι σε τρομερή κατάσταση εκεί ... είναι απαίσιο" κι αμέσως έσπευσε να ρωτήσει τον δημοσιογράφο "είσαι Έλληνας;", για να πάρει όμως την απάντηση ότι ο ρεπόρτερ είναι Αμερικανός.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τόνισε την συμπάθεια του για την δύσκολη κατάσταση πυο διέρχεται η Ελλάδα ύστερα από 8 χρόνια κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υποστήριζε να διατηρηθεί το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, αντί να ζητήσει από το Κογκρέσο να το ακυρώσει.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα ξεκίνησε σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια που έφτασαν στη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο ίδιος τόνισε ότι παραμένουν μικροδιαφορές οι οποίες θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Την Τετάρτη πραγματοποιείται η δεύτερη για το 2017 δημοπρασία για 145 μεγαβατώρες ανά ώρα και τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επίσης, την Τετάρτη αναμένεται η επίσημη πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων παρουσία της Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία έφθασε στην Αθήνα μία ημέρα νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στόχος είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως τις 3 Μαΐου, η ψήφιση μέτρων έως τις 15 Μαΐου και συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ενώ "γεύση" από την εν δυνάμει συμφωνία δίνει το προσχέδιο μνημονίου, των 75 σελίδων που έχει ήδη στα χέρια της, η ελληνική πλευρά.

"Τα κείμενα τα πήραμε" είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στο Hilton στις 17.00 εννοώντας το SMoU και το MEFP, δηλαδή τα σχέδια μνημονίων από ΕΕ και ΔΝΤ αντίστοιχα. "Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο" είπε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα της ΔΕΗ και του υπερταμείου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται στα προσχέδια: 

-Πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για το 2019.

-Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια ως το τέλος του υφιστάμενοι προγράμματος.

-Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.

-Άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.