X

Αντιπυραυλικό σύστημα μεταφέρουν οι ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε να μεταφέρει τμήματα του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ant1news

Τμήματα του αμφιλεγόμενου συστήματος πυραυλικής άμυνας THAAD άρχισε να μεταφέρει ο αμερικανικός στρατός σε περιοχή της Νότιας Κορέας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Την κίνηση αυτή, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, καταδίκασε το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαΐου στη Νότια Κορέα.

Εκπρόσωπος του Moon Jae-in δήλωσε ότι η απόφαση "παρέβλεψε την κοινή γνώμη και την προβλεπόμενη διαδικασία" και ζήτησε η μεταφορά να σταματήσει μέχρι να αναλάβει η επόμενη διοίκηση και να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

 

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα συμφώνησαν πέρυσι να αναπτύξουν το σύστημα THAAD για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, η κίνηση εξαγρίωσε την Κίνα, που υποστηρίζει ότι το προηγμένο αυτό σύστημα δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

 

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας είπε πως εξοπλισμός του συστήματος THAAD μετακινήθηκε σε περιοχή που χρησιμοποιείται ως γήπεδο του γκολφ στα βόρεια της χώρας.

 

"Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν την πλήρη λειτουργική ετοιμότητα του συστήματος THAAD, ως απάντηση στην αυξανόμενη πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση. Το σύστημα θα είναι σε λειτουργία στο τέλος του έτους, πρόσθεσε.