X

VICE: “πρότυπο” για τους εθνικιστές της Βιρτζίνια η Χρυσή Αυγή (βίντεο)

Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τα τραγικά γεγονότα του Σάρλοτσβιλ και το ξέσπασμα του φυλετικού μίσους.

Ant1news

Τα τραγικά γεγονότα του Σάρλοτσβιλ με τον άδικο χαμό μιας νεαρής κοπέλας, τους άγριους ξυλοδαρμούς και το ξέσπασμα του φυλετικού μίσους, καταγράφει με ωμό ρεαλισμό το VICE στην εκπομπή αφιέρωμα για τα όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Βιρτζίνια.

Ένα αμάξι θερίζει δεκάδες αθώους ανθρώπους και σύσσωμο το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στους δρόμους του Σάρλοτσβιλ παγώνει. Ο ρατσισμός, ο ακροδεξιός εθνικισμός και ο διχασμός μετατρέπουν ένα αυτοκίνητο σε φονικό όπλο, θυσιάζοντας μια αθώα κοπέλα στο βωμό του φυλετικού μίσους.

"Στην κυριολεξία κατέβηκαν τον δρόμο με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων για να μας χτυπήσουν, μόλις τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι και πτώματα που κείτονται στο έδαφος αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να πηδήξω στην άκρη του δρόμου αλλιώς θα με είχε χτυπήσει και μένα" αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας, Τίμοθι Πόρτερ. "Υπάρχουν άνθρωποι στο έδαφος που δέχονται τις πρώτες βοήθειες. Κόσμος έτρεχε στους δρόμους, ουρλιάζοντας και κλαίγοντας" τονίζει ο δημοσιογράφος του VICE, Ελ Ριβ.

Το κέντρο του Σάρλοτσβιλ μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, ανυποψίαστοι περαστικοί δε μπορούν να συγκρατήσουντα δάκριά τους μπροστά στην τραγωδία. Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από νωρίς κατά τη διάρκεια της πορείας ακροδεξιών ομάδων. Στα τυφλωμένα από το μίσος μάτια των ακροδεξιών διαδηλωτών ακόμα και το φονικό χτύπημα του αυτοκινήτου είναι δικαιολογημένο.

"Κάποιος χτύπησε το αυτοκίνητο. Όταν αυτά τα ζώα του επιτέθηκαν ξανά, εκείνος δεν είχε άλλο τρόπο να ξεφύγει, παρά μόνο να πατήσει το γκάζι. Και δυστυχώς επειδή οι αντίπαλοί μας, που είναι χαζά ζώα, που δεν προσέχουν τίποτα, δε μπορούσαν να απομακρυνθούν από το αμάξι του και κάποιοι χτύπησαν" λέει στην κάμερα του Vice ο εθνικιστής, Κρίστοφερ Κάντγουελ.

Πηγή έμπνευσης για τις εθνικιστικές ομάδες στη Σάρλοτσβιλ, οι αντίστοιχες ακροδεξιές παρατάξεις στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους και η Χρυσή Αυγή. "Πρωτίστως ακολουθούμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα της Χρυσής Αυγής, τα υπόλοιπα κινήματα αντίστασης και άλλων οργανισμών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του εθνικισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο" τονίζει ο εθνικιστής Μάθιου Χάιμπαχ.

Το ντοκιμαντέρ "Σάρλοτσβιλ: Φυλή και Τρόμος" προβλήθηκε στην εκπομπή Vice News Tonight του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση VICE.com.