X

Συναγερμός στο Χιούστον: υπερχειλίζουν τα φράγματα

Στη «μάχη» και ο στρατός για να αποφευχθεί η κατάρρευση των φραγμάτων. Μια εξαμελής οικογένεια πιθανότατα ξεκληρίστηκε κάτω από τα νερά.

Ant1news

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Χιούστον καθώς σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» και οι ασύλληπτοι όγκοι νερού που έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες έχουν οδηγήσει δυο φράγματα του Χιούστον στα όρια τους.

Μηχανικοί του στρατού προσπαθούν να αποτρέψουν μια μεγάλη υπερχείλιση υδάτων στο φράγμα «Άντικς» απελευθερώνοντας συνεχώς μικρές ποσότητες νερού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο μετεωρολόγο της κομητείας Χάρις, το νερό έχει φτάσει σε ύψος 33 μέτρων!

Η υπερχείλιση δεν απειλεί προς το παρόν την στατικότητα του φράγματος, αλλά η κύρια ανησυχία των ιθυνόντων αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος του νερού στον ποταμό Μπάφαλο Μπαϊού, ο οποίος ρέει μέσα στην πόλη του Χιούστον.

Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τους κατοίκους 6 συνοικιών που είναι γειτονικές με τον ποταμό να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

Πολύ υψηλή είναι στάθμη του νερού και στο δεύτερο μεγάλο φράγμα που περιβάλει το Χιούστον, το «Μπάρκερ», που επίσης τροφοδοτεί τον Μπάφαλο Μπαϊού, αν και ως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για υπερχείλιση. Μηχανικοί των ένοπλων δυνάμεων έχουν παρέμβει ώστε να μειωθεί το φορτίο πίεσης κι εκεί.

Ο Χάρβεϊ συνεχίζει να πλήττει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την περιοχή του νοτιοανατολικόυ Τέξας, «αγγίζοντας» παράλληλα και τη γειτονική πολιτεία της Λουιζιάνα, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγια μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες που έχει προκαλέσει ο Χάρβεϊ στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών FEMA.

 

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι έχουν διασωθεί στο Χιούστον, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει στο Τέξας ώστε να επιτηρήσει επί τόπου το συντονισμό των επιχειρήσεων προστασίας και διάσωσης. Συνοδεύεται από την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ.

Οικογενειακή τραγωδία

Ο κατάλογος των θυμάτων από το φονικό πέρασμα του «Χάρβεϊ» αναμένεται να αυξηθεί δραματικά και ήδη οι αρχές-αν και δεν έχουν κάνει επ’ισημη ανακοίνωση- υπολογίζουν πλέον πως τα θύματα είναι 14.

Μια εξαμελής οικογένεια πιθανότατα πνίγηκε κάτω από τα νερά στο Χιούστον στην προσπάθεια της να απομακρυνθεί από την περιοχή.

 

Όπως ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές, τέσσερα παιδιά, ο παπούς και η γιαγιά τους , επέβαιναν στο ιδιωτικό τους βαν, όταν η πλημμύρα έπληξε την περιοχή τους. Παρά τις προσπάθειές τους να διαφύγουν, δεν τα κατάφεραν, με συνέπεια να βρουν τραγικό θάνατο.

Το βαν οδηγούσε ο θείος των παιδιών, ο οποίος κατάφερε να βγει ζωντανός, διαφεύγοντας από την πόρτα του οδηγού πριν το αυτοκίνητο παρασυρθεί από τα ερμητικά νερά και βρεθεί αρκετά χιλιόμετρα, σε ένα ρέμα, απόσταση. Νεκροί,

 όπως φαίνεται, είναι ο 84χρονος Μανουέλ Σαλντιβάρ, η 81χρονη Μπέλια Σαλντιβάρ, ο 16χρονος Ντένι, η 14χρονη Ντομινίκ, ο 8χρονος Ξαβιέ και η 6χρονη Ντέιζι. Οι αρχές δεν τους δηλώνουν επισήμως νεκρούς, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί οι σοροί τους, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τα νερά σε μεγαλύτερη απόσταση.