X

Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την Καραϊβική

Οι πρώτοι νεκροί από τον "Ίρμα'. Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Ο κυκλώνας που κινείται με 300 χλμ/ώρα αναμένεται να πλήξει την Δομινικανή Δημοκρατία.

Ant1news

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου έπειτα από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν.

«Προς το παρόν υπάρχουν δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες. Προφανώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Ζιραρντέν στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών επειδή σε αυτή τη φάση οι αρχές δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια σύσκεψη αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση της κατάστασης, δήλωσε ότι θα υπάρξουν θύματα στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε ένα συνολικό αριθμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», τόνισε ο Μακρόν. «Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι σημαντικές», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Το "μάτι" του πολύ επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα, που είναι κατηγορίας 5, δηλαδή βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα της 5βαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει στις Παρθένους Νήσους, προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας αυτός, απέχει περίπου 225 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι "πολύ σύντομα" θα πλήξει τις Παρθένους Νήσους και θα περάσει κοντά ή ακριβώς στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στον κυκλώνα αυτόν, λέγοντας ότι οι αρχές στη Φλόριντα προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. "Παρά την κούραση" από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες, οι υπηρεσίες κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σημείωσε.

Η Ίρμα θα περάσει κοντά ή στα βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας την Πέμπτη. Κατόπιν αναμένεται να πλήξει τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

 

Για τις επόμενες 12 ώρες, οι μέγιστοι άνεμοι της Ίρμα θα παραμείνουν πάνω από 290 χιλιόμετρα ανά ώρα, δημιουργώντας μια τρομερή απειλή για περιοχές όπως ο Άγιος Μαρτίνος, οι Μπαχάμες, η  Δομινικανή Δημοκρατία κ.α.

 

Η πιθανότητα η Ίρμα να έχει άμεσο αντίκτυπο στη Φλόριντα "συνεχίζει να αυξάνεται", λέει η Εθνική Υπηρεσία Καιρού, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το πότε και με ποια ένταση.

Γι αυτό άλλωστε τόσο ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ, όσο και ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρντο Ροσελό κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές τους, ζητώντας μάλιστα να κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά.