X

“Ξηλώνει” τη Φλόριντα η Ίρμα (βίντεο)

Σε εξέλιξη η φονική επίθεση του κυκλώνα. Κινείται με ταχύτητα ανέμων περί τα 200 χιλιόμετρα την ώρα και δημιουργεί κύματα 4,5 μέτρων.

Ant1news

Στο έλεος της Ίρμα έχει παραδοθεί η Φλόριντα, η οποία μετρά, ήδη, τα πρώτα θύματα. Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μια αστυνομικός σκοτώθηκε σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων κοντά στην πόλη Σεϊρασότα, στο δυτικό τμήμα της Φλόριντας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σερίφης της πολιτείας του Χάρντεϊ, ο Άρνολντ Λάνιερ. Ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στο Κι Ουέστ, στο αρχιπέλαγος Κις.

 Η φονική επίθεση της Ίρμα ξεκίνησε από τη νότια Φλόριντα. Ανεμοι η ταχύτητα των οποίων φθάνει τα 215 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνουν την περιοχή και απειλούν την πολιτεία με εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη του νερού από τον κυκλώνα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα.

 

«Ιδιαίτερα ανήσυχος για τη δυτική ακτή» δήλωσε και ο κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, Ρικ Σκοτ. Ταυτοχρόνως, σημείωσε  ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διαθέσει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου η Φλόριντα ν’ αποκαταστήσει τις ζημιές, από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

 

Η Ίρμα που άφησε πίσω της τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Παρά τις εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης που εξέδωσαν οι αρχές, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μην φύγουν. 

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι παρέμειναν . Οι άνεμοι ανέρχονται έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, το ύψος της βροχής μεταξύ 25 και 60 εκατοστών... Το ύψος του νερού θα μπορούσε να φθάσει έως τα 4,6 μέτρα. Ελπίζω οι πολίτες να άκουσαν» τις συστάσεις μας, δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο κυκλώνας Ίρμα υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς μετακινείται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντας, προειδοποιούν Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ, η ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν την "Ίρμα" φθάνει τα 195 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο γιγαντιαίος κυκλώνας σαρώνει ήδη τις δυτικές ακτές της Φλόριντας, στο νότιο τμήμα της παράκτιας πόλης Ναπλς, έγινε γνωστό από το NHC. 

Το «μάτι» του κυκλώνα, έφθασε στο Μάρκο Άιλαντ στις 22.35 ώρα Ελλάδας (15.35 τοπική ώρα) συνοδευόμενο από ανέμους που πνέουν σε ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC. Στην Τάμπα, ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε επ' αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Ο κυκλώνας βύθισε στο σκοτάδι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στη Φλόριντα , την ώρα που εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, επισήμαναν  οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

Προς το παρόν, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές της εταιρείας Florida Power & Light's (FPL) στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ιδίως στις κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.