X

“Μπλόκο” των ΗΠΑ σε όπλα για την ασφάλεια του Ερντογάν

«Αντίποινα» για την άσκηση βίας από τους σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου κατά διαδηλωτών.Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν στο "χαστούκι" από τον Τραμπ.

Ant1news

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αποφάσισε να αναστείλει την πώληση όπλων στην υπηρεσία προστασίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σωματοφύλακες του οποίου είχαν χτυπήσει διαδηλωτές τον Μάιο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα δύο μέλη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Πάτρικ Λίχι και Κρις Βαν Χόλεν, η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την υποβολή από τους ίδιους ενός σχεδίου νόμου για τον σκοπό αυτό.

Η Ουάσιγκτον θα εμποδίσει την πώληση όπλων αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων από μια εταιρεία με έδρα το Νιού Χάμσιρ, τη Sig Sauer, στην υπηρεσία φύλαξης του προέδρου της Τουρκίας. Σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα τη 16η Μαΐου, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο.

«Πρέπει επίσης να διακόψουμε την πώληση όπλων στις μονάδες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους σε βάρος Τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση ειρηνικά» υπογράμμισαν οι Λίχι και Βαν Χόλεν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Συνολικά 19 μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του Ερντογάν αντιμετωπίζουν διώξεις από την αμερικανική δικαιοσύνη για τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί μπροστά στην κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και είχαν οδηγήσει στην εισαγωγή πολλών διαδηλωτών σε νοσοκομείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα στη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει τη συμφωνία με την Τουρκία για πωλήσεις όπλων, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό PBS, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε το νομοσχέδιο για τις πωλήσεις όπλων. Αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν πωλούν όπλα στην Τουρκία, αλλά προσφέρουν δωρεάν οπλισμό σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το YPG.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι εμείς ως Τουρκία δεν μπορούμε να αγοράσουμε με χρήματα όπλα, ωστόσο οι ΗΠΑ στέλνουν αυτά τα όπλα χωρίς χρήματα στο YPG (Κούρδοι της Συρίας).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί άλλα 120 φορτηγά με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα στις καρότσες τους εστάλησαν εκ μέρους των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.