X

Χειροπέδες σε συνεργάτες του Τραμπ για το “Russia-gate”

Συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ant1news



Παραδόθηκε στο FBI ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σε βάρος του Μάναφορτ και του συνεργάτη του Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, απαγγέλθηκαν από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από offshore λαγαριασμούς που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται το πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, οι δικαστικές αρχές ζήτησαν και την παράδοση του πρώην συνεργάτη του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς, στο FBI.

Εν τω μεταξυ, ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Γεώργιος Παπαδόπουλος κρίθηκε ένοχος, σύμφωνα με το Reuters, στις 5 Οκτωβρίου για τη κατάθεση ψευδών στοιχείων στο FBI.

"Μαύρα σύννεφα" πάνω απο τον Λευκό Οίκο

Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι οι συλλήψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, εντείνοντας το κλίμα των γενικότερων πολιτικών πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση Τραμπ.

Εξηγούν ότι οι συλλήψεις θα δυσχεράνουν την επιχειρηματολογία των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, που αποδίδουν το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και την Ρωσία σε σκευωρία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών, αλλά ακόμη και της οικογένειάς του Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την προεδρία του.Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Γεώργιος Παπαδόπουλος κρίθηκε ένοχος, σύμφωνα με το Reuters, στις 5 Οκτωβρίου για τη κατάθεση ψευδών στοιχείων στο FBI.