X

Παράπονα Πένς σε Γιλντιρίμ για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών

Με τον Τούρκο Πρωθυπουργό συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Συμφωνία για εποικοδομητικό διάλογο. Ποια θέματα συζητήθηκαν.

Ant1news

Ουάσιγκτον και  Άγκυρα δεσμεύτηκαν για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών  μετά τη συνάντηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ύστερα απο μια έντονη περίοδο με συνεχόμενες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις σε μια σειρά θεμάτων.

"Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντησή τους θα βοηθήσει να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και  συμφώνησαν στην ανάγκη  ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ως φίλων και συμμάχων, για τις διμερείς προκλήσεις", ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του μετά την χθεσινή  συνάντηση  των δύο ανδρών στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Η αμερικανική πλευρά δεν παρέλειψε όμως να τονίσει  στην δήλωση της  ότι "ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης”  και παρότρυνε  μεταξύ άλλων “τη διαφάνεια  για την επίλυση των υποθέσεων τους".

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα,  ήταν «πολύ καρποφόρα», σύμφωνα με τον  πρωθυπουργό της Τουρκίας, που επισήμανε ότι τα δύο μέρη  αποφάσισαν να συνεχίσουν  το διάλογο. "Μιλήσαμε ειλικρινά και τίμια για τα προβλήματά μας", δήλωσε ο  κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους  μετά τη συνάντηση. "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε  τον διάλογο. Συμφωνήσαμε για την επίλυση των προβλημάτων με άμεσες επαφές μέσω τηλεφώνου ",είπε. «Παρατήρησα  ότι ο αντιπρόεδρος έχει θετική ματιά για την Τουρκία».

 

Στην ατζέντα της συνάντησης ένα από τα βασικά θέματα μεταξύ των δύο συμμάχων ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στην συριακή κουρδική πολιτοφυλακή(YPG) , την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική  οργάνωση με σχέσεις  με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ)."Έχουμε μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα του YPG", δήλωσε ο Γιλντιρίμ , προσθέτοντας ότι οι Η.Π.Α. κατανοούν την ευαισθησία της Τουρκίας επί του θέματος.

Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να θέσουν τέρμα στην υποστήριξη τους  μετά την ήττα του Iσλαμικού Κράτους,επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι τα όπλα που εστάλησαν στο YPG, καταλήγουν στα χέρια του PKK, ένα θέμα που τέθηκε  στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις από τον Τούρκο ομόλογό του, Νουρεττίν Κανίκλι. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συνεργασία θα διαρκέσει βραχυπρόθεσμα, αλλά η Ουάσινγκτον θα παρακολουθήσει στενά την τύχη των όπλων, δίνοντας βάση στις ανησυχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού  στις Η.Π.Α., οι δύο χώρες αποφάσισαν να επιλύσουν την κρίση που προέκυψε με τις χορήγησεις  βίζας μετά τη σύλληψη δύο υπαλλήλων τουρκικής υπηκοότητας στην αμερικανική διπλωνατική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη.Ο  κ. Γιλντιρίμ  υποβάθμισε την κρίση, λέγοντας ότι το θέμα επανήλθε στην προτέρα κατάσταση. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός  δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η υπόθεση εναντίον του Τούρκου πολίτη του Ιράν Reza Zarrab και του υπαλλήλου της τουρκικής δημόσιας τράπεζας, Hakan Attila, για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και του εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας Zafer Çağlayan."Είπαμε ότι αυτές οι περιπτώσεις δηλητηριάζουν τις σχέσεις  Τουρκίας-ΗΠΑ. " είπε ο κ. Yıldırım, αναφερόμενος στις δικαστικές διαδικασίες στις δύο χώρες."Αλλά πρέπει να δούμε ολόκληρη την εικόνα", τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

Ο  κ.Γιλντιρίμ  ανέφερε ότι είπε στον Μάικ Πένς  ότι τα αποδεικτικά στοιχεία στην περίπτωση του Zarrab συλλέχθηκαν παρανόμως και ότι πολλά μέλη του δικαστικού σώματος που συγκέντρωσαν τα αποδεικτικά στοιχεία στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνδέσεις με τον ιμάμη Γκιουλέν  στην Τουρκία ζητώντας την κατανόηση από τις ΗΠΑ."Επιπλέον, είπαμε ότι αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. 

 Η Τουρκία ζητά την έκδοση του  ιμάμη Γκιουλέν  και ο Τούρκος πρωθυπουργός  είπε ότι μετέφερε  στον Μάικ Πένς  ότι η Άγκυρα θέλει να δεί συγκεκριμένα βήματα για το θέμα."Θέλουμε οι ΗΠΑ να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους", δήλωσε.

Από την πλευρά της  η Ουάσινγκτον, ζητά την απελευθέρωση του Andrew Brunson, ενός Αμερικανικού πάστορα που συνελήφθη στην Τουρκία για υποτιθέμενους δεσμούς με το παράνομο δίκτυο του Γκιουλέν. Ο Γιλντιρίμ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Πένς έθεσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη δίκη.