X

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκικές προκλήσεις σε Ίμια και Κυπριακή ΑΟΖ

Ποια στάση τηρεί το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ότι αφορά την αυξανόμενη ένταση από την Άγκυρα.

Ant1news

Κρατώντας ίσες αποστάσεις, το Στειτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή των Ιμίων, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας ο,τι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1  την αυξανόμενη επιθετικότητα στο Αιγαίο, με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού απο την τουρκική ακταιωρό και την "εμπλοκή" της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, κράτησε στάση "Ποντίου Πιλάτου".

Σε ότι αφορά το περιστατικό στα Ίμια απάντησε ό,τι "έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για αυτό το περιστατικό. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν θεσπίσει εδώ και καιρό διπλωματικούς δίαυλους επικοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται ζητήματα στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση της παρούσας κατάστασης. Ως Αρχή τους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας”.  

Αναφορικά με τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ό,τι "η αμερικανική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τις φυσικές πηγές της εντός της Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλες οι φυσικές πηγές του, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μια γενικής συμφωνίας. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”.