X

Τραμπ: oι εμπορικοί πόλεμοι κάνουν καλό!

Σίγουρος ό,τι η χώρα του θα βγει νικήτρια, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά την κατακραυγή και τα αντίποινα.

Ant1news

Στην αντεπίθεση περνά ο Ντόναλντ Τραμ, μετά την παγκόσμια κατακραυγή και τα αντίποινα που προκάλεσε η επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. 

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, έστειλε μήνυμα ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι κάνουν καλό και είναι εύκολο να τους κερδίσεις», συμπληρώνοντας «για παράδειγμα, όταν έχουμε έλλειμμα 100 δις δολαρίων με μια συγκεκριμένη χώρα και αυτή μας προκαλεί, σταματάμε κάθε εμπορική συναλλαγή μαζί της. Είναι εύκολο!».

Οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου που εξήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχουν φέρει στα πρόθυρα την κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου με βαριές συνέπειες για όλα τα μέρη που θα λάβουν μέρος σε αυτόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος Γιούνκερ, αλλά και ο Καναδάς προειδοποίησαν για αντίποινα. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα ήταν το 2017 οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές χάλυβα στις ΗΠΑ, ενώ σε ότι αφορά το αλουμίνιο οι τρεις πρώτες χώρες ήταν ο Καναδάς, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη, Τζερόμ Ντάντλεϊ, ουσιαστικά αποδοκιμάζοντας την τακτική του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ό,τι «τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο είναι ένας πολύ δαπανηρός τρόπος για να προστατευθούν θέσεις εργασίας σε φθίνουσες βιομηχανίες».