X

Συμμετείχε σε βασανιστήρια η νέα επικεφαλής της CIA

Το αμαρτωλό παρελθόν της Τζίνα Χάσπελ, της εκλεκτής του Τραμπ για τη διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ…

Ant1news

Ποια είναι η Τζίνα Χάσπελ, η οποία εάν δώσει την έγκρισή της η Γερουσία, θα αναλάβει τα ινία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ;

Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την εκλεκτή του Ντόναλντ Τραμπ..

Κατάσκοπος με μεγάλη εμπειρία στις κρυφές επιχειρήσεις, εντάχθηκε στην CIA το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η Χάσπελ είχε διοριστεί το 2013 επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, αλλά είχε αντικατασταθεί έπειτα από μερικές μόνο εβδομάδες, προφανώς λόγω των πιθανολογούμενων ευθυνών της για τη δημιουργία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μυστικών φυλακών στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν ανακριτικές μέθοδοι που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια.

Σύμφωνα με το Quartz, η Χάσπελ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε βασανιστήρια, εκτός ΗΠΑ, και αργότερα κατέστρεψε τα στοιχεία.

Ειδικότερα, το 2002, ήταν επικεφαλής αποστολής σε μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου βασανίστηκαν δύο ύποπτοι για τρομοκρατία. οι βασανισμοί έγιναν στο πλαίσιο προγράμματος της CIA, όπου οι ύποπτοι για τρομοκρατία στέλνονταν σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ και ανακρίνονταν στα δικά τους εδάφη.  

Ένας από τους υπόπτους, ο Abu Zubayda, βασανίστηκε με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού 23 φορές μέσα σε ένα μήνα, χτυπούσαν το κεφάλι του σε τοίχο, δεν τον άφηναν να κοιμηθεί και τον κρατούσαν σε ένα κουτί που έμοιαζε με φέρετρο. Όλα αυτά έως ότου κατάλαβαν στη CIA ότι δεν έχει κάποια αξιόλογη πληροφορία να τους δώσει. 

Το ProPublica ανακάλυψε ότι η Χάσπελ υπέγραφε προσωπικά τις αναφορές που στέλνονταν στα κεντρικά του CIA για την πορεία της ανάκρισης του Zubayda.

Τα βίντεο της CIA από τα βασανιστήρια καταστράφηκαν το 2005 με εντολή της Χάσπελ. Μια απόρρητη έκθεση γι′ αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA συντάχθηκε το 2014 από την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, ωστόσο, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, ένας ρεπουμπλικανός, επιχειρεί εδώ και μήνες να συγκεντρώσει τα αντίγραφα , ισχυριζόμενος πως θέλει να αποφύγει διαρροές.

Οι δημοκρατικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής θέλει να καταστρέψει όλα τα αντίγραφα της έκθεσης.  Στην έκθεση  των 6.700 σελίδων αναφέρονται λεπτομερώς οι πολύ αμφιλεγόμενες ανακριτικές μέθοδοι και συνθήκες κράτησης των υπόπτων, με χρήση απαγορευμένων τεχνικών, όπως η προσομοίωση πνιγμού ή η στέρηση ύπνου, για την απόσπαση ομολογιών.

Μια σύνοψη 528 σελίδων της έκθεσης  είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2014, όμως η πλήρης εκδοχή της ―η οποία είναι διαβαθμισμένη― περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις μεθόδους, ονόματα προσώπων που συμμετείχαν στα βασανιστήρια και τους τόπους όπου αυτά έλαβαν χώρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φοβόταν ότι η έκθεση θα θαφτεί, είχε κρατήσει ένα αντίγραφο για την προεδρική βιβλιοθήκη του στο Σικάγο. Όμως το αντίγραφο θα παραμείνει διαβαθμισμένο μέχρι το 2029.

Το European Center for Constitutional and Human Rights, ένας οργανισμός στο Βερολίνο, πιέζει τη Γερμανία να ασκήσει πιέσεις για τη σύλληψη της Χάσπελ για τον ρόλο της στους βασανισμούς.