X

“Υπέκλεψαν” 50 εκατ. προφίλ στο facebook για να εκλεγεί ο Τραμπ

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων αποκαλύπτουν οι εφημερίδες  New York Times και  Observer…

Ant1news


Tην έναρξη ερευνών για ενδεχόμενη αθέμιτη συγκέντρωση στοιχείων του Facebook στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης

Όπως αποκάλυψαν οι New York Times και ο Observer, η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε στοιχεία από 50 εκατομμύρια χρήστες του facebook για να αναπτύξει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.   

 «Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης δικαιούνται να λάβουν απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica αμέσως. Ξεκινάμε έρευνα», έγραψε η Μόρα Χίλεϊ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δεδομένων απέσπασε με πλάγιους τρόπους στοιχεία από εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook.  

Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό για να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.  

Η Cambridge Analytica του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ υποστηρίζει συχνά ρεπουμπλικάνους πολιτικούς με μεγάλες δωρεές.  

Το Facebook αρνείται προς το παρόν τη διαρροή τέτοιου όγκου δεδομένων αλλά ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

Υποστηρίζει ότι τα όποια δεδομένα συγκεντρώθηκαν, δεν υποκλάπηκαν παράνομα αλλά αποσπάστηκαν νόμιμα, με τη συνδρομή του ακαδημαϊκού Αλεξάντερ Κόγκαν που προφασίστηκε ψυχολογική έρευνα.  

Παραδέχεται, πάντως, πως όταν πληροφορήθηκε τους απώτερους σκοπούς της υποτιθέμενης έρευνας επικοινώνησε με τον ακαδημαϊκό και την Cambridge Analytica, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί. 

Σύμφωνα με το Facebook, ο Κόγκαν, για την “έρευνά” του,  χρησιμοποίησε μία εφαρμογή που έφτασε στους λογαριασμούς 270.000 χρηστών και όχι 50 εκατομμυρίων.