X

Λύπη και απογοήτευση για την παύση εργασιών εκκλησίας που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου

Διακοπή των εργασιών επιδιόρθωσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Ant1news

Τη βαθιά του λύπη και απογοήτευση για τον πόνο που προκάλεσε σε όλα τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική η παύση των εργασιών του ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της 44ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που λαμβάνει χώρα στη Βοστώνη, από 1-5 Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ανέγερση του ναού του Αγ.Νικολάου τονίζοντας: “Λυποῦμαι εἰλικρινά καί βαθειά γιά τήν ἀπογοήτευση, τήν λύπη, τήν ἀπόγνωση καί τόν πόνο πού αὐτή ἡ δύσκολη κατάσταση προκάλεσε στόν καθένα καί σέ ὅλα τά μέλη τῆς πολύτιμης καί ἀγαπημένης μας Ἀρχιεπισκοπῆς. Καί ἐξακολουθῶ νά ἀρνοῦμαι νά ἀποδεχθῶ καί νά δικαιολογήσω τήν παύση τῶν ἐργασιῶν στόν Ἅγιο Νικόλαο. Τό νά σταματήσῃ ἡ ἀνέγερση μιᾶςἐκκλησίας,ἀληθῶς μνημειώδους καί ἰδιαιτέρου παγκοσμίου συμβολισμοῦ γιά τήν Ὀρθοδοξία, ὅπως εἶναι ὁ Ἁγιος Νικόλαος στό Σημεῖο Μηδέν, εἶναι πραγματικά ἀδιανόητο. Τραγικῶς, αὐτό τό ἀδιανόητο συνέβη» κατέληξε o κ.Δημήτριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε πως αντιμετωπίζοντας την κατάσταση της Αρχιεπισκοπής έχουν αρχίσει να λαμβάνονται κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, μεταξύ άλλων εις βάθος έλεγχος από εξωτερικές εταιρείες των οικονομικών και πρακτικών της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

«Ως ἀποτέλεσμα αὐτῶν τῶν μέτρων, ἔχουμε ἤδη παρατηρήσει-καί συνεχίζουμε νά βλέπουμε- θετικάἀποτελέσματα, πού δημιουργοῦν ἔτσι καλύτερες προοπτικές γιά μελλοντικές ἐξελίξεις».

Την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε η σύναψη δανείου ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την ομογενειακής ιδιοκτησίας τράπεζα Alma Bank. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για επιστροφή των ποσών που οφείλει η Αρχιεπισκοπή στο ταμείο ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου και στο συνταξιοδοτικό ταμείο των ιερέων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών.

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Στο συνέδριο προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο εκφράζεται έντονη ανησυχία για «τα θλιβερώς συμβαίνοντα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημειώνει ότι το Φανάρι δεν αδιαφορεί για τις εξελίξεις, αλλά πιστεύει σε αίσιες προοπτικές και καλύτερες και επιδεικνύει υπομονή. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι η Αρχιεπισκοπή είναι επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου κι αυτό αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στο Κληρικολαϊκό Συνέδριο λαμβάνουν μέρος αντιπρόσωποι από τις 550 ελληνορθόδοξες κοινότητες των ΗΠΑ. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσωπούν ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος. Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος της Βοστώνης Martin Walsh, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου. Χαιρέτισε επίσης ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.