X

Πενς προς Ερντογάν: κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η απάντηση της Άγκυρας.

Ant1news

 Η Ουάσιγκτον θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εάν ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον δεν αφεθεί οριστικά ελεύθερος, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Προς τον πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν κα την τουρκική κυβέρνηση, έχω ένα μήνυμα να στείλω εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ: αφήστε ελεύθερο τον πάστορα Άντριου Μπράνσον τώρα ή ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις».

«Εάν η Τουρκία δεν λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αφεθεί ελεύθερος αυτός ο αθώος κληρικός και να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αμερική, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις στην Τουρκία έως τη στιγμή που ο Άντριου Μπράνσον θα είναι πλέον ελεύθερος» τόνισε ο Μάικ Πενς, μιλώντας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, σε μια εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη, την Τετάρτη, ότι ο Μπράνσον, που παρέμεινε φυλακισμένος τους τελευταίους 21 μήνες, θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό «είναι ένα πρώτο καλοδεχούμενο βήμα όμως δεν επαρκεί» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Στον Άντριου Μπράνσον αξίζει να είναι ελεύθερος» επέμεινε ο Μάικ Πενς.

"Δεν ανεχόμαστε απειλές από κανέναν"

Άμεση και εξίσου σκληρή ήταν η απάντηση της Άγκυρας στις απειλές του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ένα μήνυμα-φωτιά στο twitter απάντησε ότι: «Κανένας δεν μπορεί να προστάζει την Τουρκία. Από όποιον κι αν έρχονται οι απειλές, εμείς δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Ο νόμος είναι πάνω από όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση!»

 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, απαντώντας στον Μάικ Πενς, είπε ότι η απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, σε μία χώρα-σύμμαχό τους, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή.

«Οι ΗΠΑ, που μέχρι σήμερα δεν έκαναν κανένα βήμα στο θέμα των γκιουλενιστών, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα κερδίσουν τίποτα, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση ένα θέμα που είναι της αρμοδιότητας της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης», ανέφερε και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην εποικοδομητική τους συμπεριφορά, αναθεωρώντας το συντομότερο τη στάση τους χωρίς να βλάψουν περαιτέρω τα δικά τους συμφέροντα και τις σχέσεις συμμαχίας με την Τουρκία. 

Αλλά και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην Τουρκία ούτε να την απειλεί. «Είναι απαράδεκτη η χρήση απειλητικής γλώσσας εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι. Υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έδειξε την αναγκαία πολιτική βούληση για την βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, κάνοντας μάλιστα και περισσότερα από όσα της αναλογούσαν. «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τα απειλητικά μηνύματα που βάζουν στην άκρη τις σχέσεις συμμαχίας και φιλίας μεταξύ των χωρών μας», αναφέρει ενώ για την υπόθεση του πάστορα είπε ότι την αρμοδιότητα έχει η τουρκική δικαιοσύνη. 

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου και η τουρκική δικαιοσύνη συμπεριφέρεται ισόνομα απέναντι σε όλους. Δεν δείχνουμε καμία ανοχή απέναντι στις φτηνές απειλές. Οι Αμερικανοί συνομιλητές μας είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης που δίνονται στο όνομα του Έθνους».