X

ΗΠΑ: 1,7 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας του κυκλώνα Φλόρενς (βίντεο)

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα των τελευταίων δεκαετιών.

Ant1news

Ο πληθυσμός μίας τεράστιας περιοχής των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται για την έλευση του κυκλώνας Φλόρενς, του εν δυνάμει πιο καταστροφικού των τελευταίων δεκαετιών, καθώς συνοδεύεται από εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης αφορούν 1,7 εκατομμύρια κατοίκους στην Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, καθώς και στην Βιρτζίνια. Οι τρεις αυτές πολιτείες είναι οι περισσότερο απειλούμενες από τον κυκλώνα Φλόρενς που κατευθύνεται προς τα δυτικά και τα βορειο-δυτικά με ταχύτητα 28 χλμ/ώρα και αναμένεται να πλήξει αύριο τις αμερικανικές ακτές, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων.

Όμως ο κυκλώνας, Κατηγορίας 4 της Κλίμακας Saffir-Simpson (δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα), συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220 χλμ./ώρα, μπορεί να φθάσει μέχρι την Πενσιλβάνια, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA).

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να συνδράμει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.

«Πρόκειται για έναν ισχυρό κυκλώνα που θα πλήξει της ακτές της Καρολίνα, τέτοιο που οι κάτοικοι έχουν να δουν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε αξιωματούχος της FEMA στην Ουάσινγκτον. Ο πληθυσμός θα πρέπει να περιμένει διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καταστροφές σε κτίρια, δρόμους και γέφυρες, καθώς και μεγάλης κλίμακας πλημμύρες, καταστροφές που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν θύματα, προειδοποίησε.

 

Μετά τις τρεις παράκτιες πολιτείες και το Μέριλαντ, η περιφέρεια της Ουάσινγκτον έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τον φόβο πλημμυρών και κατολισθήσεων, καθώς το έδαφος έχει ήδη απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων προειδοποιεί για μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων στις ακτές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνα μέχρι τον κόλπο του Τσέζαπικ, το νότιο τμήμα του Μέριλαντ.

«Δεν ήμασταν ποτέ τόσο έτοιμοι» για να αντιμετωπίσουμε έναν κυκλώνα, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.