X

Ο “κυκλώνας του αιώνα” φτάνει στη Φλόριντα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Ant1news

Οι ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τη Φλόριντα η οποία αναμένει τον χειρότερο κυκλώνα στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.

Οι βορειοδυτικές ακτές από ώρα σε ώρα πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα “Μάικλ”, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα γιγάντια κύματα, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι.

O “Μάικλ” έχει πλέον αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας, ενώ συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 210 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στάθμη της θάλασσας ίσως να ανέβει στα 4,3 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο και σε κάποιες περιοχές τα κύματα ενδέχεται να φτάσουν και τα τέσσερα μέτρα ύψος.

 

Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι σε τουλάχιστον 20 κομητείες της Φλόριντα έχουν λάβει εντολές εκκένωσης. Οι Αρχές δήλωσαν στους κατοίκους πως πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν, παροτρύνοντάς τους να αναζητήσουν καταφύγιο.

Παρόλα αυτά το έργο των Αρχών δυσχεραίνει η επιμονή ορισμένων κατοίκων να μην συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  “Πιστεύω ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν κατανοούν τον κίνδυνο. Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολίτες που αποφάσισαν να μην φύγουν από τα σπίτια τους” δήλωσε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ. “Θυμηθείτε ότι μπορούμε να ξαναχτίσουμε τα σπίτια σας αλλά δεν μπορούμε να “ξαναφτιάξουμε”  τη ζωή σας. Αντιμετωπίστε το σοβαρά. Κρατήστε ασφαλή την οικογένειά σας. Η κυβέρνηση δεν παίρνει αψήφιστα αυτόν τον κυκλώνα”.

 

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποίησε ότι ο κυκλώνας Μάικλ  είναι “ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, πιθανόν φονικό για τις περιοχές βορειοανατολικά των ακτών του Κόλπου του Μεξικό”.