X

Τραμπ: τείχος ή “λουκέτο” στη χώρα

Ανένδοτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνει λόγο ακόμα και για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ant1news

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαίωσε σήμερα τη βούλησή του να κατασκευάσει το τείχος κατά μήκος της μεθορίου με το Μεξικό, τονίζοντας πως αν χρειασθεί θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οδεύει προς την τρίτη εβδομάδα της η διοικητική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λόγω της διένεξής του με τους Δημοκρατικούς για το θέμα αυτό.

«Πρέπει να κατασκευάσουμε το τείχος», τόνισε ο Τραμπ στους διαπιστευμένους στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι θα είναι από «ατσάλι αντί για τσιμέντο». «Πρόκειται για την ασφάλειά μας, για την ασφάλεια της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», επεσήμανε ο Τραμπ.

Η αντίδραση των βουλευτών στην απαίτηση του Αμερικανού Προέδρου να χτίσει το τείχος ήταν που προκάλεσε το shut down της αμερικανικής κυβέρνησης στις 22 του περασμένου Δεκέμβρη.

Οι σημερινές συζητήσεις του Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τους Δημοκρατικούς αντιπροσώπους του Κογκρέσου, τον Τσακ Σούμερ και την Νάνσυ Πελόσι, δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικές, αφού οι δεύτεροι, που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης ούτε συναίνεσης, με την Πελόσι να χαρακτηρίζει το τείχος «ανήθικο».

«Το κλείσιμο της κυβέρνησης μπορεί να τελειώσει αύριο ή να τραβήξει για πολύ καιρό ακόμα», είπε ο Τραμπ, τονίζοντας πως «εξαρτάται από τους Δημοκρατικούς».

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί αλληλοκατηγορούνται για το shut down της κυβέρνησης.

Το τείχος των 3200 χιλιομέτρων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό ήταν η βασική υπόσχεση του Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, με το πρόσχημα ότι οι μετανάστες φέρνουν το έγκλημα και τα ναρκωτικά στη χώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιγράψει την κατάσταση στα σύνορα ως «εθνικά επείγουσα» και είπε ότι αναζητεί τρόπους να χτίσει το τείχος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.