X

Τέλος στο προτιμησιακό καθεστώς για Τουρκία και Ινδία βάζει ο Τραμπ

Τι αλλάζει στις εμπορικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις δύο χώρες. Γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν τις θεωρεί «αναπτυσσόμενες χώρες».

Ant1news

Τον τερματισμό του προτιμησιακού καθεστώτος  που υπάρχει στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και την Ινδία, ανακοίνωσε επίσημα με δύο χωριστές επιστολές προς τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

 Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, τo καθεστώς αυτό που ισχύει από το 1974 παρέχεται σε αναπτυσσόμενες χώρες προσφέροντας χαμηλούς ή και μηδενικούς δασμούς σε εξαγωγικά τους προϊόντα και βάση της υπάρχουσας αμερικανικής νομοθεσίας, θα πάψει να ισχύει 60 μέρες μετά την ενημέρωση του Κογκρέσου από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Λαμβάνω αυτό το βήμα διότι έχω αποφασίσει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενη χώρα δικαιούχος του Γενικού Συστήματος Προτιμήσεων (GSP), με βάση το επίπεδο της οικονομικής της ανάπτυξης όπως ορίζεται στο άρθρο 502 (c) (4) του Εμπορικού Νόμου (19 USC 2462 ( c) (2)), αναφέρει η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου.

Στην επιστολή του ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει στις τέσσερις και μισή δεκαετίες από τότε που ορίστηκε η Τουρκία ως αναπτυσσόμενη χώρα δικαιούχος του GSP, «η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε και διαφοροποιήθηκε.

Οι αυξήσεις του κατά κεφαλή ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, η μείωση των ποσοστών φτώχειας και η διαφοροποίηση των εξαγωγών σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους και κλάδους αποτελούν ενδείξεις για το αυξημένο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας. Επιπλέον, προσθέτει, η Τουρκία έχει αποφοιτήσει από τα προγράμματα GSP άλλων αναπτυγμένων χωρών λόγω της αύξησης της οικονομικής της ανάπτυξης ή μέσω αμοιβαίων διευθετήσεων».

Διαφορετικός είναι ο βασικός λόγος του τερματισμού του προνομιακού καθεστώτος στην περίπτωση της Ινδίας, καθώς σημειώνεται ότι έπειτα από εντατικές επαφές με την ινδική κυβέρνηση, δεν παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις αγορές της Ινδίας».