X

Πάουελ: Ύποπτες οι πηγές

Βαθμοφόροι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήξεραν για την αναξιοπιστία των πληροφοριών για το Ιράκ, όπως κατέθεσε τη Δευτέρα ο Κόλιν Πάουελ.

Ant1news

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ καταθέτοντας τη Δευτέρα στη Γερουσία ενώπιον Επιτροπής του σώματος βεβαίωσε ότι υπήρχαν στους κόλπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βαθμοφόροι που γνώριζαν προπολεμικά ότι οι πληροφορίες αναφορικά με τα ιρακινά όπλα μαζικά καταστροφής ήταν αμφίβολης αξιοπιστίας, χωρίς ωστόσο να είναι ενημερωμένοι γι αυτό οι ανώτεροί τους.

"Αυτό που μου προκαλεί ανησυχία, είναι ότι κάποιοι στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών γνώριζαν ότι ήταν "ύποπτες" οι πηγές της διοχέτευσης πληροφοριών αλλά ότι εγώ (μέσω των ανωτέρων τους) δεν γνώριζα κάτι σχετικό πριν να μιλήσω δημόσια την 5η Φεβρουαρίου 2003 για την επίσημη αμερικανική θέση αναφορικά με το ιρακινό οπλοστάσιο. Κάποιοι στις μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για την αξιοπιστία ορισμένων πηγών στην κοινότητα αυτή, δεν είχαν όμως ειδοποιήσει γι αυτό όλους εκείνους που συνέτασσαν αναλύσεις και πορίσματα", κατέθεσε ο Πάουελ.

Ο Κόλιν Πάουελ, σημειωτέον, έχει αποδεχθεί ότι οι πληροφορίες που επικαλέστηκε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για τα κινητά ιρακινά εργαστήρια τελειοποίησης όπλων μαζικής καταστροφής προήλθαν από πηγές που επιθυμούσαν ενσυνείδητα να παραπλανηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, άρα ήταν αναληθείς.

Ο αξιωματούχος, που επικαλέστηκε τη CIA καταθέτοντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, δε διευκρίνισε στην επιτροπή της Γερουσίας σε ποίο ιεραρχικό επίπεδο της εν λόγω υπηρεσίας πληροφοριών ανέκυψε η "δυσλειτουργία", που προκάλεσε την προσωπική του ανησυχία.

Αντιθέτως, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην "κοινότητα των πληροφοριών" χωρίς να διευκρινίζει πουθενά σε ποιόν συγκεκριμένο κλάδο εστιάζει, καθώς στις ΗΠΑ λειτουργούν 15 κρατικοί οργανισμοί συλλογής πληροφοριών. Τόνισε όμως ότι αισθάνεται πολύ άβολα που τουλάχιστον ορισμένοι των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του γνώριζαν ότι οι πληροφορίες που αυτός έδινε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ήταν αμφίβολης αξιοπιστίας.