X

Άσμουσεν: Η τύχη της ευρωζώνης εξαρτάται από την Ιταλία

Καθοριστικής σημασίας είναι η ιταλική οικονομία για το μέλλον της ευρωζώνης, υποστήριξε ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ant1news

Σε ομιλία του στο Μιλάνο, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως η τύχη της ευρωζώνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ιταλία, ωστόσο η Ρώμη θα πρέπει να φροντίσει να κάνει μόνη της μια στροφή προς την ανάκαμψη, γιατί τα οικονομικά μεγέθη της είναι πολύ μεγάλα για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης. «Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από το εξωτερικό, θα πρέπει να πετύχει την ανάκαμψη μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ευημερία της ευρωζώνης δε μπορεί να επιτευχθεί εάν η ιταλική οικονομία δεν αναπτύσσεται, εκτιμά ο Άσμουσεν. «Το μέλλον της ζώνης του ευρώ δε θα αποφασιστεί στο Παρίσι ή το Βερολίνο, ούτε στη Φρανκφούρτη ή τις Βρυξέλλες. Θα αποφασιστεί στη Ρώμη», είπε εμφατικά.

Η ιταλική οικονομία έχει βυθιστεί στην πλέον μακροχρόνια ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συρρικνώνεται για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο.

Αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, ο Άσμουσεν είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν αξιόπιστοι εθνικοί μηχανισμοί προστασίας πριν ολοκληρώσει η ΕΚΤ τους ελέγχους της στις τράπεζες, τον Οκτώβριο του 2014. «Αν κάνουμε την αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας, θα είναι σαν να μπαίνουμε σε βάρκα χωρίς σωσίβιο, μέσα στην κακοκαιρία», σχολίασε ο γερμανός αξιωματούχος.