X

«Όχι στον κατώτατο μισθό και τις γενναιόδωρες συντάξεις»

Η θέσπιση κατώτατου μισθού και πιο γενναιόδωρων συντάξεων κρύβει  κινδύνους για το κράτος πρόνοιας της Γερμανίας προειδοποιούν οι «Σοφοί» που συμβουλεύουν την Άνγκελα Μέρκελ.

Ant1news


Να μην να χαλαρώσει στο εσωτερικό τις μεταρρυθμίσεις, που επιβάλει ως πρότυπο στην ευρωζώνη, και οι οποίες προστάτευσαν τη Γερμανία από την κρίση, συμβουλεύουν την Μέρκελ οι «σοφοί» οικονομολόγοι.

"Είναι ανάγκη να επανεκκινήσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία της "Ατζέντας 2010" όχι να την καταστρέψουμε", δηλώνουν οι οικονομολόγοι, επισημαίνοντας και την υποβόσκουσα δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Εκτιμούν πως οι μελλοντικές γενιές των Γερμανών θα επωμισθούν τις επιπτώσεις από τις πολιτικές που προτείνουν οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες στις συνομιλίες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζουν είναι η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, αύξηση στις συντάξεις για μητέρες με παιδιά γεννημένα πριν από το 1992 και μέτρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Το SPD έχει ανακοινώσει πως θα αρνηθεί να σχηματίσει "μεγάλο συνασπισμό" με τους συντηρητικούς εαν δεν θεσπισθεί κατώτατος μισθός 8,50 ευρώ την ώρα.

Το κεντροαριστερό κόμμα θέλει επίσης να αλλάξουν οι κανονισμοί που  επιτρέπουν στις εταιρείες να υποαμείβουν το προσωπικό τους και να απαλλάσσονται από εργαζόμενους με προσωρινές συμβάσεις.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε, πάντως, πως θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν της τις συστάσεις της επιτροπής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίες «έρχονται την κατάλληλη στιγμή», καθώς ενισχύουν και τις θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις με το SPD.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επικρίνει  τη Γερμανία επειδή κρατάει χαμηλά τους μισθούς στη χώρα για να πουλάει προϊόντα στο εξωτερικό σε ανταγωνιστικές τιμές.