X

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας καταγγέλλει την υποκρισία του ΔΝΤ

Για «υποκριτική στάση» καταγγέλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ant1news

Έξω από τα δόντια μίλησε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, καταγγέλλοντας την ηγεσία του ΔΝΤ για «υποκρισία». Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο κ. Κοέλιο ανέφερε πως ξαφνιάστηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι «απαιτήθηκε» από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

«Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε τη χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο Κοέλιο, προσθέτοντας πως «εάν η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, τότε θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στην πράξη και όχι στα λόγια».

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κοέλιο ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία θα καταφέρει να επιστρέψει στις χρηματαγορές, χωρίς να καταφύγει σε δεύτερο πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πορτογαλική οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς δεκανίκια.