X

Επιχείρηση τόνωσης της οικονομίας της Ιταλίας

Να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ιταλία επιχειρεί η κυβέρνηση Λέτα αναμένοντας θετικά μηνύματα από την άνοιξη του 2014 και μετά.

Ant1news


«Η Ιταλία θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία πριν από την λήξη του 2013», εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα.

Τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την στήριξη των επιχειρήσεων, τα 700 εκατομμύρια προς ενίσχυση  της απασχόλησης, άλλα 300 εκατομμύρια για την αρωγή των φτωχότερων οικογενειών και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανασχηματισμό, τις πρώτες εβδομάδες του 2014, ζητούν, εν τω μεταξύ, από τον Ενρίκο Λέτα η κεντρώα Συμμαχία Πολιτών και τμήμα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, σε αντίθεση με τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο που θεωρεί ότι το θέμα δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Λέτα πρόκειται να περάσει τις ολιγοήμερες διακοπές του, ενόψει της πρωτοχρονιάς, συντάσσοντας νέα «προγραμματική συμφωνία», η οποία, εντός του Ιανουαρίου, θα τεθεί προς έγκριση στους κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.

Κύριο θέμα διαπραγμάτευσης αναμένεται να αποτελέσει η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Επέκταση των συμβάσεων αορίστου χρόνου, υπό τον όρο να μπορούν όσοι προσληφθούν στο μέλλον να απολύονται πιο εύκολα, με αύξηση των αποζημιώσεών τους έχει ζητήσει ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι, κινούμενος, όμως, σε αντίθετη πορεία με μεγάλο μέρος του κόμματός του.

Υπέρ της υιοθέτησης εταιρικών και ατομικών συμβάσεων, με απευθείας διαπραγμάτευση εργαζομένων και εργοδοτών τάχθηκε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς Αλφάνο, μέσω της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα. Ουσιαστικά παραπέμπει στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε παραγωγικές μονάδες της Fiat.

Τα ιταλικά συνδικάτα, πάντως, αφήνουν, πλέον, να εννοηθεί ότι είναι όλο και πιο πιθανή η προσφυγή σε γενική πανιταλική απεργία.