X

Πυρά Μοσκοβισί κατά Newsweek

«Λιβελογράφημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Newsweek με τίτλο «Η πτώση της Γαλλίας: Πώς ένα κράτος-κόκκορας έγινε κράτος-στρουθοκάμηλος».

Ant1news

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Παρίσι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Newsweek, που χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας.

«Πώς ένα κράτος-κόκκορας έγινε κράτος-στρουθοκάμηλος» είναι ο τίτλος του άρθρου, που έγραψε η Τζανίν Ντι Τζιοβάνι, μία αμερικανίδα δημοσιογράφος που ζει στο Παρίσι.

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος, που χαρακτηρίζει τον Μοσκοβισί «ο τόσο μισητός (από τους Γάλλους) υπουργός Οικονομικών», υπογραμμίζει το «αστρονομικό» κόστος ζωής στο Παρίσι, όπου μισό λίτρο γάλα «κοστίζει 3 ευρώ», ενώ αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας, η οποία επισήμως αγγίζει 3 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά «ανεπίσημα αγγίζει τα 5 εκατομμύρια».

Η Ντι Τζιοβάνι καταγγέλλει ότι για πολλά από αυτά ευθύνεται το υπερπροστατευτικό κράτος, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά, δωρεάν πάνες, αλλά και δωρεάν μαθήματα γυμναστικής στις νέες μητέρες δύο φορές την εβδομάδα ώστε να επανέλθει η φόρμα της.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Φρανσουά Ολάντ το 2012 «η ανώτατη φορολογική κλίμακα είναι το 75%», ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι φόροι εισοδήματος και οι εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που έχει ωθήσει τους Γάλλους να μεταναστεύσουν μαζικά από τη χώρα.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επέκρινε έντονα το άρθρο, δηλώνοντας ότι αναπολεί με «θλίψη» τον καιρό που το αμερικανικό περιοδικό Newsweek αποτελούσε «μια παγκόσμια αναφορά». Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό είναι ένα «λιβελογράφημα» και μια «περίπτωση μελέτης για τις σχολές δημοσιογραφίας», αναφέροντας ότι η ανάγνωσή του προκαλεί «θυμηδία».

«Αν η Γαλλία είναι τόσο αποκρουστική όσο λέει η συντάκτρια του άρθρου, θα υπήρχαν περισσότερες από 4.000 αμερικανικές εταιρείες στη χώρα μας;», διερωτήθηκε ο κ. Μοσκοβισί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.