X

Ανησυχία για τον κατήφορο που έχει πάρει το ρούβλι

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ υποχώρησε το ρωσικό νόμισμα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας εμφανίζεται αισιόδοξος.

Ant1news

Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda προέτρεψε τους αναγνώστες της «να μετατρέψουν το 30-40% των αποταμιεύσεων τους σε δολάρια και ευρώ και να μην τις αφήνουν κάτω από το στρώμα, αλλά να τις βάζουν στην τράπεζα», καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για την κατρακύλα που έχει πάρει το ρούβλι.

Ο τσάρος της ρωσικής οικονομίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα επιβίωσε από τη χειρότερη επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης και ότι έχει μπει στο δρόμο της ανάκαμψης κατά το τρέχον έτος. Ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ υποστήριξε ότι η οικονομία των 1,1 τρισ. δολαρίων εισήλθε στην πιο δύσκολη φάση της στα τέλη του 2013 και πως η γεωργία και η βιομηχανία της χώρας θα αρχίσουν πλέον να ανακάμπτουν.

«Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το χαμηλό κάπου στο τρίτο τρίμηνο του 2013», είπε ο Ουλιουκάγιεφ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου. «Ελπιδοφόρα σημάδια είναι πλέον ορατά από τη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας ήταν 1,4% την περασμένη χρονιά, ο δεύτερος χαμηλότερος από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήλθε στην εξουσία το 1999 και μειωμένος κατά το ¼ περίπου από τον αρχικό στόχο του 5%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch απέδωσε την Παρασκευή την επιβράδυνση αυτή σε μείωση των επενδύσεων και των αποθεμάτων, ενώ προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 2% για τη φετινή χρονιά. «Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», αναφέρει σε έκθεση του ο οίκος Fitch.

Η δυσπιστία των επενδυτών για την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης στη Ρωσία οδήγησε στο να παρασυρθεί το ρούβλι από ένα κύμα υποτίμησης, το οποίο «έπληξε» αναδυόμενες αγορές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 6% της αξίας του έναντι τόσο του αμερικανικού δολαρίου όσο και του ευρώ φέτος, παρά την ισχυρή παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα. Ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ την Πέμπτη και κέρδιζε 0,1% νωρίς την Παρασκευή.

Οι αναλυτές απέδωσαν τις σταθεροποιητικές τάσεις στα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και στη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να στηρίξει οικονομικά το ρούβλι στην περίπτωση που υποχωρήσει πέραν της προκαθορισμένης ζώνης συναλλαγών. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε φέτος τις άμεσες παρεμβάσεις της στην αγορά, καθώς προχωρά με τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή μίας πλήρως μετατρέψιμης συναλλαγματικής ισοτιμίας για το ρούβλι μέχρι τις αρχές του 2015. Ωστόσο, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε την Πέμπτη πως το σχέδιο δε συνιστά τον οριστικό τερματισμό στις παρεμβάσεις.

«Η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την πτώση του ρουβλίου» σχολιάζει η βρετανική εταιρεία οικονομικών συμβούλων Capital Economics.