X

Ο Σόιμπλε βάζει «νερό στο κρασί του» για την τραπεζική ένωση

Έτοιμος να συζητήσει αλλαγές στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ant1news



Σε συνέντευξή του στο Reuters και με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν διατυπώσει για το υπάρχον σχέδιο πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο για την αναδιάρθρωση και την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Ο Σόιμπλε επέμεινε μεν στην γνωστή θέση του ότι απαιτείται τροποποίηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν αυτή πρόκειται να κινηθεί πέραν της σημερινής της διακυβερνητικής προσέγγισης όσον αφορά την τραπεζική ένωση, όμως, τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει αλλαγές στη συμφωνία αυτή, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έχει προειδοποιήσει ότι θα την απορρίψει στην παρούσα μορφή της.

«Δεν μπορεί κάποια πλευρά να λέει ότι κάτι θα γίνει με τον δικό της τρόπο, ή δεν θα γίνει. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί έτσι», σημείωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «προς το παρόν διεξάγεται μια εντατική συζήτηση αναφορικά με το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του ταμείου εκκαθάρισης και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της οικοδόμησής του». «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το ζήτημα αυτό», ανέφερε.

Η συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς έπειτα από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων προβλέπει την δημιουργία ενός ταμείου εκκαθάρισης με κεφάλαιο 55 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμέσου μιας ειδικής εισφοράς τους. Το ταμείο αυτό αναμένεται να οικοδομηθεί μέσα σε μια περίοδο 10 ετών.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων των κρατών-μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι ελάχιστη. Η Γερμανία επέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για το κόστος της διαδικασίας πτώχευσης μιας τράπεζας, μετά την συμμετοχή των πιστωτών της, των επενδυτών σε αυτή και εν τέλει των μεγάλων πελατών της στην διαδικασία (το λεγόμενο bail-in).

Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης καταρτίστηκε ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που συνδέει τις υποχρεώσεις των τραπεζών με τα κρατικά χρέη, αν και ορισμένοι επικριτές του σημειώνουν πως η συμφωνία η οποία επετεύχθη τον Δεκέμβριο δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισαν τον περασμένο μήνα και ο συμβιβασμός για το σχέδιο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές Απριλίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερήσει έως και ένα έτος, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα το νέο ευρωκοινοβούλιο και η επόμενη Κομισιόν.

Χαιρέτισε την πρόοδο σε Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία

Εν τω μεταξύ, ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του εξήρε την πρόοδο που - όπως τόνισε - έχει επιτευχθεί σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχουν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία μπορεί να χρειαστούν "διάσωση" στο άμεσο μέλλον.

Για ένα μεγάλο διάστημα πέρυσι η Σλοβενία χαρακτηριζόταν μια χώρα η οποία θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα υπαχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης, αλλά τον Δεκέμβριο η Λιουμπλιάνα ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει τα 4,8 δισ. ευρώ που χρειαζόταν για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα χωρίς διεθνή δανεισμό.

«Όλες οι πρόσφατες σχετικές αναφορές καταδεικνύουν πως η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα» στήριξης, ανέφερε σχετικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.