X

ΗΠΑ: Η γερουσία ανάβει «πράσινο» για την αύξηση του ορίου τους χρέους

Το «πράσινο φως» ανάβει η Γερουσία των ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι το 2015.

Ant1news



Σήμερα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους έως το 2015, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, που προκάλεσε έντονη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποφύγουν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Σήμερα οι γερουσιαστές θα προχωρήσουν σε μια διαδικαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αίρει το όριο του χρέους μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015.

Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται ειδική πλειοψηφία (60 ψήφοι υπέρ σε σύνολο 100) και εφόσον επιτευχθεί, η Γερουσία θα προχωρήσει αμέσως σε δεύτερη ψηφοφορία, όπου θα απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία, προκειμένου να εγκριθεί οριστικά η πρόταση. Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη συνέχεια προς επικύρωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι χρειαζόταν εκ νέου η έγκριση του Κογκρέσου, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, ώστε να συνεχίσει να δανείζεται για να εξυπηρετούν οι ΗΠΑ τις υποχρεώσεις τους.