X

Ουκρανία: Το φυσικό αέριο και ο κίνδυνος για οικονομικό χάος

Το ρωσικό τελεσίγραφο για κλείσιμο της κάνουλας του φυσικού αερίου πυκνώνει τα σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας που πλήττει το Κιέβο.

Ant1news



Των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Μαρίας Νταϊφώτη

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι η δίνη της θα οδηγήσει ολοκληρωτικά στην κατάρρευση την ασθενική ουκρανική οικονομία. «Το κύριο ζήτημα στην Ουκρανία είναι το αέριο. Η χώρα δεν παράγει αέριο αλλά από τους αγωγούς της περνάει το 30% του αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη», αναφέρουν αναλυτές σε διεθνή δίκτυα.

Ο «γολιάθ» της ενέργειας σπρώχνει τον «Δαυίδ», σε σταυροδρόμι χρεοκοπίας. Η GAZPROM απείλησε την Ουκρανία ότι θα διακόψει το προνομιακό τιμολόγιο, αυξάνοντας μέσα  στο προσεχές τρίμηνο την τιμή του φυσικού αερίου και κόβοντας την πίστωση. Πίστωση που απλόχερα πρόσφερε το Κρεμλίνο στο Κίεβο με αντάλλαγμα την διατήρηση της ρωσικής παρουσίας στην στρατηγικής σημασίας Κριμαία.

«Μια συμφωνία το 2010 εξασφαλίζει στο Κρεμλίνο τη χρήση του λιμανιού μέχρι το 2042, με αντάλλαγμα τη μεγάλη μείωση στην τιμή φυσικού αερίου», αναφέρουν οι αναλυτές.

Από κει άλλωστε ανοίγονται οι δρόμοι στη Μεσόγειο και σε συνδυασμό με τα σημαντικά αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στο Ολέσκι η εδραίωση της Μόσχας σε ρόλο πρωταγωνιστή στην ενεργειακή μάχη με την Αμερική. Την Αμερική που με την άντληση και εξαγωγή του φθηνού σχιστόλιθου απειλεί με αποδυνάμωση τους ισχυρούς παίχτες-προμηθευτές της Ευρώπης.

Άμεσο ενδιαφέρον για τις εξέλιξεις πάντως έχει η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό αέριο που εξάγεται στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Μέσα σε αυτό το φόντο, θα μεταβεί την Τρίτη στην Ουκρανία αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να συζητήσει με τις νέες αρχές της χώρας ένα σχέδιο για την οικονομική στήριξης του Κιέβου.