X

Απεξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας

Τρόπους για να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, θα συζητήσουν τα κράτη μέλη της G7, των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Ant1news

Η… απεξάρτηση είναι το μεγάλο ζητούμενο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας στην οποία προχώρησε η Ρωσία. 

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 η οποία οργανώθηκε εσπευσμένα στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη της Ολλανδίας. 

Ο Χέιγκ επισήμανε ότι η απόφαση να γίνει η Σύνοδος Κορυφής των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών φέτος ερήμην της Ρωσίας αποτελεί «ασφαλώς ένα τεράστιο πλήγμα για τη G8, εννοώ ότι δεν υπάρχει G8 φέτος. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε με μεγάλη σαφήνεια στη Σύνοδο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στη ζωή (το σχήμα της G8) στο άμεσο μέλλον».

Δεν ανησυχεί η Ρωσία

Η απόφαση των ηγετών της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη σύνοδο της G8 τον προσεχή Ιούνιο είναι "αντιπαραγωγική", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Μας ενδιαφέρουν αυτές οι επαφές", είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μολονότι ο τόπος διεξαγωγής της συνόδου αυτής άλλαξε και αντί για το Σότσι της Ρωσίας θα γίνει στις Βρυξέλλες, η Μόσχα και η Δύση συνέχιζαν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η Ρωσία ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με όσους τον επιθυμούσαν, ιδιαίτερα για τα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών, κατέληξε ο Πεσκόφ.