X

Προειδοποιεί ο Πούτιν για το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου αν η Ουκρανία δεν πληρώσει τα χρέη της προειδοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, με επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ant1news



Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με επιστολή του σε 18 ηγέτες κρατών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς, απηύθυνε προειδοποίηση ότι η Μόσχα μπορεί να περικόψει ή να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία εάν η τελευταία δεν πληρώσει τις οφειλές της.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην επιστολή του, ο Πούτιν ζήτησε να αρχίσουν κατεπείγουσες συνομιλίες με την Ευρώπη για να βγει η ουκρανική οικονομία από την κρίση, ενώ παράλληλα έκανε σαφές ότι η υπομονή του εξαντλείται για την οφειλή 2,2 δισεκ. δολαρίων.

Οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Πούτιν είναι η πιο σαφής απειλή ως σήμερα ότι η Μόσχα θα διακόψει την πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Gazprom είναι αναγκασμένη να περάσει σε ένα σχήμα προπληρωμής των παραδόσεων αερίου και σε περίπτωση νέας παραβίασης των όρων αποπληρωμής θα διακόψει εν μέρει ή πλήρως τις παραδόσεις», έγραψε ο Πούτιν στην επιστολή αυτή.

«Αναμφίβολα αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο (η Ουκρανία) να διοχετεύσει δολίως φυσικό αέριο που περνάει από το έδαφος της Ουκρανίας και κατευθύνεται σε ευρωπαίους πελάτες», πρόσθεσε ο Πούτιν στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε σήμερα την προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως ένα «εργαλείο εξαναγκασμού» στη συνεχιζόμενη διένεξή της με την Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, επισήμανε πως η Ρωσία υπαναχώρησε από τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Ουκρανία για την προσφορά φυσικού αερίου σε μειωμένες τιμές, στο πλαίσιο μιας διμερούς διευθέτησης για την ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού για 25 χρόνια, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι ΗΠΑ «λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της χορήγησης κατεπείγουσας χρηματοοικονομικής (και) τεχνικής αρωγής στα πεδία της ενεργειακής ασφάλειας, της ενεργειακής αποτελεσματικότητας, των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε η ίδια.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία είναι έτοιμη να μεταφέρει φυσικό αέριο στη γειτονική Ουκρανία και οι τεχνικές προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η απαραίτητη αντιστροφή της ροής των αγωγών υφίστανται ήδη, όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιάνος Μαρτόνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της ουκρανικής κυβέρνησης Ντανίνο Λουμπκίφσκι.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε σήμερα να διεξαχθούν συνομιλίες με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί ότι η χώρα του μπορεί να αντιστρέψει τη ροή των αγωγών του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, χωρίς να παραβιάσει τα ισχύοντα συμβόλαια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Φίτσο ανέφερε ότι υποστηρίζει το σχέδιο αποστολής αερίου στην Ουκρανία, όμως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα του θα πληρωθεί γι' αυτό και ότι δεν θα παραβιάσει τα ισχύοντα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. «Η καλύτερη λύση θα ήταν μια συνάντηση των εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητήσουν τους όρους υπό τους οποίους η Σλοβακία θα προχωρήσει στην αντιστροφή της ροής (των αγωγών) του φυσικού αερίου», δήλωσε σχετικά ο Φίτσο.

Παράλληλα, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τίτους Κορλατεάν, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τις απαιτήσεις της από την ΕΕ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, καθώς και εκείνη εξαρτάται από την ευρωπαϊκή αγορά για τις εξαγωγές αερίου. 

Αισιόδοξη για το σχέδιο βοήθειας στο Κίεβο η Λαγκάρντ

Μέσα σε αυτό το φόντο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε σήμερα ότι δεν προβλέπει μια «αποτυχία» του σχεδίου βοήθειας προς την Ουκρανία, παρά το βεβαρημένο παρελθόν της χώρας με το Ταμείο.

«Γενικά, δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις με την προοπτική ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει», ανέφερε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ ανακοίνωσε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για την παροχή ενός δανείου 14 με 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Όταν διαπραγματευόμαστε με τις αρχές στο πεδίο (…) δεν προβλέπουμε μια αποτυχία», τόνισε η Λαγκάρντ και γνωστοποίησε ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ουκρανία αναμένεται να εγκριθεί οριστικά στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ.

«Το σχέδιό μας (…) είναι να επιτρέψουμε στη χώρα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να ανατάξει τη δημοσιονομική της κατάσταση (…) αυτοί είναι οι όροι της εμπλοκής μας στο σχέδιο αυτό», σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, στη διάρκεια μιας ξεχωριστής συνέντευξης Τύπου,  εκτίμησε ότι μια κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης ενδέχεται να ρίξει τη ρωσική οικονομία στην ύφεση φέτος. «Αν η κρίση παραταθεί και αν οι επιπτώσεις της επιδεινωθούν, πιστεύουμε ότι η ρωσική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος», σημείωσε ο Κιμ, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη Ρωσία».